Biszkopt z 4 jaj - przepis, który zawsze się udaje

Biszkopt z 4 jaj to doskonała baza do tortu. Dodaj do niego odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego.
Urszula Wilczkowska / 08.04.2021 10:13
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt z 4 jaj - przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:

Biszkopt z 4 jaj to jeden z najprostszych sposobów na to, by zrobić blat do różnego rodzaju ciast. Robi się go zaledwie z 5 składników, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut.

Biszkopt z 4 jajek z naszego przepisu jest mocno waniliowy i doskonale sprawdzi się jako baza do tortu urodzinowego. Jeśli chcesz, aby blat był ciemny, do mąki i proszku do pieczenia dodaj dwie łyżeczki kakao.

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijanie. Pod sam koniec, gdy masa zacznie robić się lśniąca, dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj cukier. 
  3. Po kolei dodawaj żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  4. Do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do jaj, cały czas ubijając.
  5. Tortownicę natłuść olejem i oprósz mąką. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  6. Biszkopt z 4 jaj piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Torty, do których możesz użyć biszkoptu:
Tort rafaello
Tort jednorożec
Tort truskawkowy

DRUKUJ PRZEPIS