
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 jaja,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Biszkopt z 4 jaj to jeden z najprostszych sposobów na to, by zrobić blat do tortu. Robi się go zaledwie z 5 składników, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut.
Nasze ciasto jest mocno waniliowe i doskonale będzie pasować jako baza do tortu urodzinowego. Przeczytaj, jak zrobić biszkopt z 4 jaj.
- Do miski wbij jajka. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i ubij na lśniącą masę.
- W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do jaj i delikatnie mieszaj.
- Tortownicę natłuść i oprósz mąką. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt z 4 jaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Torty, do których możesz użyć biszkoptu:
Tort rafaello
Tort jednorożec
Tort truskawkowy