Sernik tradycyjny – z czekoladą i rodzynkami. Zobacz przepis

Sernik tradycyjny sprawdzi się podczas każdej rodzinnej imprezy i nie tylko. Dodatek rodzynek oraz polewa czekoladowa sprawią, że to ulubione ciasto wielu osób.
Urszula Wilczkowska / 10.12.2019 10:10
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik tradycyjny – z czekoladą i rodzynkami. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 250 g serca mascarpone,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 250 ml rumu,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki kakao bez cukru,
  • 120 g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 9 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:

Sernik tradycyjny z rodzynkami najczęściej gości na polskich stołach. Nie ma czemu się dziwić – jest puszysty i kremowy, a do tego ozdobiony czekoladową polewą, dzięki czemu wszyscy z pewnością zjedzą go z ogromnym smakiem.

Jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je pominąć. Koniecznie sprawdź też inne nasze przepisy na sernik.

Jeżeli jednak nie przeszkadza ci ten dodatek, zacznij od przygotowania właśnie niego. Możesz je namoczyć w gorącej wodzie, a jeśli nie przygotowujesz ciasta dla dzieci – także w rumie. Jak zrobić sernik tradycyjny?

  1. Rodzynki przez dwie godziny namaczaj w gorącej wodzie. Następnie, jeśli lubisz, odsącz je i zalej szklanką rumu.
  2. Przygotuj masę sernikową. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i miksuj na gładką masę. Nie miksuj zbyt długo, by ciasto zbytnio się nie napowietrzyło – wtedy może mocno opaść po upieczeniu.
  3. Dodaj odsączone rodzynki i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę wlej do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez kolejnych 60 minut.
  6. Zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami jeszcze przez pół godziny po upieczeniu. Może on wtedy nieco opaść.
  7. Gdy sernik będzie odpoczywał, przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść masło z dodatkiem kakao, cukru pudru i mleka. Przestudź i polej sernik.
  8. Włóż do lodówki na 12 godzin. Smacznego!

Więcej pomysłów na serniki:
Sernik czekoladowy
Sernik z białą czekoladą
Sernik japoński
Sernik na ciemnym spodzie
Sernik krakowski

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA