Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 450,
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 250 g margaryny,
- 4 łyżki kakao,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa czekoladowa:
- 100 g margaryny,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Babka ucierana to bardzo przyjemny i prosty sposób na przygotowanie babki wielkanocnej. Dodaj do niej kakao, ekstrakt waniliowy lub nawet startą na małych oczkach cytrynę, by stworzyć pyszne i proste ciasto na święta i nie tylko. Sprawdź też nasz przepis na babkę cytrynową.
To idealny deser, który możesz przygotować każdego dnia – jest szybka, smaczna i idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Jak przygotować kakaową babkę ucieraną?
- Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
- Jajka, cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj na puch.
- Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie bardzo cienką strużką wlewaj przestudzoną margarynę, cały czas miksując aż do całkowitego połączenia się składników.
- Okrągłą formę z kominem wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
- Piecz babkę ucieraną przez 50 minut w temperaturze 175 stopni.
- W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Wszystkie składniki połącz w rondelku i podgrzej, aż się zagotują. Zestaw z ognia, lekko ostudź.
- Jeszcze ciepłą polewą polej babkę ucieraną. Smacznego!
Więcej ciast idealnych na Wielkanoc:
Sernik z rosą
Ciasto Snickers bez pieczenia
Ciasto Jamajka
Babka marmurkowa
Sernik nowojorski