Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis

Babka ucierana jest bardzo puszysta, a do tego wyjątkowo wilgotna. Nasze ciasto ma dodatek kakao, a do tego pyszną intensywnie czekoladową polewę.
Urszula Wilczkowska / 28.01.2020 10:17
DRUKUJ PRZEPIS
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 65 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej, typ 450,
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 250 g margaryny,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g margaryny,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mleka.
Przygotowanie:

Babka ucierana to bardzo przyjemny i prosty sposób na przygotowanie babki wielkanocnej. Dodaj do niej kakao, ekstrakt waniliowy lub nawet startą na małych oczkach cytrynę, by stworzyć pyszne i proste ciasto na święta i nie tylko. Sprawdź też nasz przepis na babkę cytrynową.

To idealny deser, który możesz przygotować każdego dnia – jest szybka, smaczna i idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Jak przygotować kakaową babkę ucieraną?

  1. Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
  2. Jajka, cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj na puch.
  3. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie bardzo cienką strużką wlewaj przestudzoną margarynę, cały czas miksując aż do całkowitego połączenia się składników.
  4. Okrągłą formę z kominem wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
  5. Piecz babkę ucieraną przez 50 minut w temperaturze 175 stopni.
  6. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Wszystkie składniki połącz w rondelku i podgrzej, aż się zagotują. Zestaw z ognia, lekko ostudź.
  7. Jeszcze ciepłą polewą polej babkę ucieraną. Smacznego!

Więcej ciast idealnych na Wielkanoc:
Sernik z rosą
Ciasto Snickers bez pieczenia
Ciasto Jamajka
Babka marmurkowa
Sernik nowojorski

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)