Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 6 jaj,
- 150 g margaryny,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Idealny biszkopt czekoladowy powinien być wilgotny, ciężki i bardzo aromatyczny. Możesz go posmarować maślanym kremem lub po prostu polać czekoladą.
Doskonale nada się też jako blaty do tortu czekoladowego. Jak zrobić biszkopt czekoladowy?
- Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.
- W misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W oddzielnej misce ubij białka jaj z dodatkiem soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę i 5 łyżek piany i wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
- Dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę
- Biszkopt czekoladowy piecz przez 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Torty, do których możesz użyć biszkoptu czekoladowego:
Tort jednorożec
Tort Oreo