Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego

Biszkopt czekoladowy możesz przełożyć kremem lub po prostu ozdobić go polewą. Jest bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy.
Urszula Wilczkowska / 18.12.2019 11:42
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 6 jaj,
  • 150 g margaryny,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:

Idealny biszkopt czekoladowy powinien być wilgotny, ciężki i bardzo aromatyczny. Możesz go posmarować maślanym kremem lub po prostu polać czekoladą.

Doskonale nada się też jako blaty do tortu czekoladowego. Jak zrobić biszkopt czekoladowy?

  1. Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.
  2. W misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. W oddzielnej misce ubij białka jaj z dodatkiem soli na sztywną pianę. 
  4. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę i 5 łyżek piany i wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
  5. Dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę
  7. Biszkopt czekoladowy piecz przez 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!

Torty, do których możesz użyć biszkoptu czekoladowego:
Tort jednorożec
Tort Oreo

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)