Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12-15 herbatników albo sporych biszkoptów,
- 2 jajka,
- 3/4 puszki masy makowej,
- 5 łyżek płatków migdałowych.
Na masę serową:
- 2 jajka,
- 500 g sera twarogowego,
- żółtko,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- łyżka śmietany 18%,
- opcjonalnie: odrobina cynamonu.
Przygotowanie:
Sernik z makiem to idealna kombinacja 2 najpopularniejszych świątecznych ciast - już nie musisz przygotowywać osobno sernika i makowca.
Przy korzystaniu z tego przepisu, warto zerknąć również na domową masę makową do wypieków. Nie trzeba wcale kupować gotowej z puszki, bo przyrządzenie własnej jest dziecinnie proste.
- Formę o wymiarach 20x25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód wyłóż herbatniki lub biszkopty - lepiej użyć biszkoptów, bo sernik będzie później łatwiej się kroić.
- Masę makową połącz z 2 jajkami, dodaj też migdały w płatkach. Dobrze wymieszaj.
- Przygotuj osobno masę serową - w misce umieść jajka, twaróg, żółtko, cukier puder, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy i cynamon. Utrzyj razem na gładką masę.
- Na biszkopty wykładaj na przemian masę serową i makową. Wyłóż je pasami. Potem wykładaj drugą warstwę, pamiętając o tym, że na masie serowej musi znaleźć się makowa, a na makowej serowa. Dzięki temu osiągniesz efekt szachownicy.
- Sernik z makiem z puszki piecz w 170 stopniach C przez około 80 minut.
Sprawdź więcej przepisów na serniki:
Sernik krakowski
Szybki sernik
Sernik ze śmietaną