Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, typ 450,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 4 duże jajka,
- 200 ml oleju,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Nasz babka na oleju jest intensywnie waniliowa i wyjątkowo puszysta. Będzie doskonale smakować z domowym lukrem, szczególnie z dodatkiem kandyzowanej skórki z pomarańczy. Zobacz także nasz przepis na babkę majonezową.
Pamiętaj, by wszystkie składniki odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Jak przygotować babkę na oleju?
- Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Masa powinna prawie trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Cienką strużką wlewaj do masy jajecznej olej, cały czas miksując. Dodaj ekstrakt waniliowy i dalej mieszaj.
- Połącz suche i mokre składniki, wymieszaj.
- Babkę na oleju piecz przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmij po upieczeniu i poczekaj chwilę, zanim wyjmiesz ją z foremki. Jeszcze ciepłą ozdób lukrem. Smacznego!
Więcej przepisów na wielkanocne ciasta:
Sernik królewski
Tort makowy
Babka cytrynowa
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto wiewiórka