Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc

Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Urszula Wilczkowska / 27.01.2020 16:29
DRUKUJ PRZEPIS
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, typ 450,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:

Nasz babka na oleju jest intensywnie waniliowa i wyjątkowo puszysta. Będzie doskonale smakować z domowym lukrem, szczególnie z dodatkiem kandyzowanej skórki z pomarańczy. Zobacz także nasz przepis na babkę majonezową.

Pamiętaj, by wszystkie składniki odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Jak przygotować babkę na oleju?

  1. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  2. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Masa powinna prawie trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Cienką strużką wlewaj do masy jajecznej olej, cały czas miksując. Dodaj ekstrakt waniliowy i dalej mieszaj.
  4. Połącz suche i mokre składniki, wymieszaj.
  5. Babkę na oleju piecz przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmij po upieczeniu i poczekaj chwilę, zanim wyjmiesz ją z foremki. Jeszcze ciepłą ozdób lukrem. Smacznego!

Więcej przepisów na wielkanocne ciasta:
Sernik królewski
Tort makowy
Babka cytrynowa
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto wiewiórka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)