Sernik z białą czekoladą ozdobiony bakaliami i karmelem

Ten sernik z białą czekoladą będzie idealny na święta. Jest lekki, puszysty, a przede wszystkim – wybornie smakuje.
Urszula Wilczkowska / 29.11.2019 12:39
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z białą czekoladą ozdobiony bakaliami i karmelem fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g białej czekolady,
  • 500 g mielonego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 300 g kwaśnej śmietany,
  • skórka z pomarańczy (świeżo starta),
  • laska wanilii.

Na spód:

  • 70 g podprażonych migdałów,
  • 180 g ciastek zbożowych lub owsianych,
  • 80 g roztopionego masła.

Na górę:

  • 120 ml śmietanki,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:

Czy sernik idealny istnieje? Gdy wypróbujesz ten sernik z białą czekoladą nie będziesz mieć już wątpliwości, że tak – i to właśnie on. Bakalie lub orzechy w czekoladzie tylko uzupełnią jego wspaniały smak. Sprawdź też nasz przepis na karmel, który doskonale będzie pasował do ciasta.

Robi się go w kąpieli wodnej, czyli formę z sernikiem piecze się włożoną w większe naczynie wypełnione wrzącą wodą. Dzięki temu sernik jest równomiernie upieczony, gładki i bardzo sprężysty. Jak zrobić ten sernik z białą czekoladą?

  1. Migdały i ciastka zmiksuj na duże kawałki. Masło roztop i połącz z okruchami. Całość wysyp na blachę i bardzo dokładnie ubij w zwarty spód. Wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
  3. Do dużej miski przełóż twaróg, jajka, kwaśną śmietanę, skórkę z pomarańczy i ziarenka z laski wanilii. Zmiksuj aż do momentu, w którym składniki się połączą.
  4. Dodaj przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez około75 minut. Góra sernika powinna być ścięta i sprężysta.
  6. Ostudź i włóż do lodówki na 12 godzin.
  7. Przygotuj karmel: podgrzewaj cukier na patelni aż zacznie się rozpuszczać. Dodaj wodę i zamieszaj, by się w niej rozpuścił. Wtedy dodaj śmietankę i gotuj przez około 4-5 minut. Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła. Przestudź lekko.
  8. Na serniku ułóż bakalie, orzechy i orzechy w czekoladzie. Całość polej karmelem. Sernik z białą czekoladą przechowuj w lodówce. Smacznego!

Więcej inspiracji na pyszne ciasta: Sernik na ciemnym spodzieSernik nowojorskiSernik czekoladowy
Wegański sernik bez sera czyli tofurnik
Wyjątkowe ciasto Rafaello – bez pieczenia

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA