Składniki:
- 400 g białej czekolady,
- 500 g mielonego twarogu,
- 4 jajka,
- 300 g kwaśnej śmietany,
- skórka z pomarańczy (świeżo starta),
- laska wanilii.
Na spód:
- 70 g podprażonych migdałów,
- 180 g ciastek zbożowych lub owsianych,
- 80 g roztopionego masła.
Na górę:
- 120 ml śmietanki,
- 60 g cukru,
- 60 ml wody,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:
Czy sernik idealny istnieje? Gdy wypróbujesz ten sernik z białą czekoladą nie będziesz mieć już wątpliwości, że tak – i to właśnie on. Bakalie lub orzechy w czekoladzie tylko uzupełnią jego wspaniały smak. Sprawdź też nasz przepis na karmel, który doskonale będzie pasował do ciasta.
Robi się go w kąpieli wodnej, czyli formę z sernikiem piecze się włożoną w większe naczynie wypełnione wrzącą wodą. Dzięki temu sernik jest równomiernie upieczony, gładki i bardzo sprężysty. Jak zrobić ten sernik z białą czekoladą?
- Migdały i ciastka zmiksuj na duże kawałki. Masło roztop i połącz z okruchami. Całość wysyp na blachę i bardzo dokładnie ubij w zwarty spód. Wstaw do lodówki na pół godziny.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
- Do dużej miski przełóż twaróg, jajka, kwaśną śmietanę, skórkę z pomarańczy i ziarenka z laski wanilii. Zmiksuj aż do momentu, w którym składniki się połączą.
- Dodaj przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez około75 minut. Góra sernika powinna być ścięta i sprężysta.
- Ostudź i włóż do lodówki na 12 godzin.
- Przygotuj karmel: podgrzewaj cukier na patelni aż zacznie się rozpuszczać. Dodaj wodę i zamieszaj, by się w niej rozpuścił. Wtedy dodaj śmietankę i gotuj przez około 4-5 minut. Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła. Przestudź lekko.
- Na serniku ułóż bakalie, orzechy i orzechy w czekoladzie. Całość polej karmelem. Sernik z białą czekoladą przechowuj w lodówce. Smacznego!
Więcej inspiracji na pyszne ciasta: Sernik na ciemnym spodzieSernik nowojorskiSernik czekoladowy
Wegański sernik bez sera czyli tofurnik
Wyjątkowe ciasto Rafaello – bez pieczenia