Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje

Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Urszula Wilczkowska / 27.01.2020 15:07
DRUKUJ PRZEPIS
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 65 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 250 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 cytryna, sparzona i wyszorowana ostrą stroną gąbki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder po posypania.
Przygotowanie:

Babka cytrynowa jest pyszna i odświeżająca – nic dziwnego, że to właśnie ona najczęściej pojawia się wśród ciast na wielkanocnym stole. Jest to wyjątkowo proste ciasto, które nie ma prawa się nie udać.

Posyp babkę cytrynową cukrem pudrem, ale jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować pyszny lukier. Do ciasta możesz też dodać ulubione bakalie.

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z cukrem i margaryną.
  2. Cytrynę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do masy.
  3. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wymieszaj delikatnie z drugą częścią masy, a następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką.
  4. Formę do babki natłuść margaryną i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy.
  5. Babkę cytrynową piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przestudź jeszcze chwilę w foremce, a następnie wyjmij i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc:
Sernik z białą czekoladą i karmelem
Red velvet cake
Biszkopt kakaowy z 5 składników
Kopiec kreta
Ciasto wiewiórka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)