Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka cukru,
- 250 g masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5-6 łyżek kakao,
- 400 g pełnego mleka w proszku,
- herbatniki (ilość według upodobań),
- 100 g posiekanych orzechów włoskich albo migdałów,
- 2 kwadratowe wafle tortowe.
Przygotowanie:
Blok czekoladowy to smak dzieciństwa - ten przepis pamięta czasy PRL-u, kiedy słodycze jadło się tylko od święta, a wszystkie panie domu musiały się natrudzić, aby zdobyć składniki potrzebne do przyrządzenia jakiegokolwiek deseru.
Polecamy użycie większej ilości kakao, niż zakłada to tradycyjny przepis. W naszej wersji jest to 5-6 łyżek, dzięki czemu blok czekoladowy nabiera jeszcze pełniejszego koloru i smaku.
- Herbatniki pokrusz - ilość zależy od upodobań. Jeśli lubisz bardziej chrupiący blok, przygotuj więcej ciastek.
- Do garnka wsyp cukier i kakao, wymieszaj.
- Dodaj masło, wlej mleko, umieść całość na małym ogniu i roztapiaj na jednolitą masę, co chwilę mieszając. Uważaj - nie wolno gotować!
- Gdy masło się rozpuści i w garnku powstanie gładka, brązowa masa, zdejmij z ognia i wmiksuj mleko w proszku. Dodawaj je partiami, nie wsypuj wszystkiego naraz.
- Powoli wmieszaj pokruszone herbatniki i bakalie.
- Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Na spód włóż wafel tortowy. Na niego wylej masę na blok czekoladowy.
- Wierzch wyrównaj, przyłóż drugim waflem.
- Teraz blok czekoladowy wstaw do lodówki, aby stężał - najlepiej na całą noc.
Oto więcej pysznych deserów:
Makowiec na kruchym cieście
Ciasteczka korzenne
Szybkie ciastka z orzechami