Sernik z brzoskwiniami: przepis, który zawsze się udaje

Sernik z brzoskwiniami jak u babci - możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te z puszki. Jego przygotowanie, razem z pieczeniem, trwa około 2 godziny.
Weronika Kwaśniak / 27.11.2019 15:12
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z brzoskwiniami: przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g masła,
  • 450 g mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek.

Na masę sernikową:

  • 3 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 125 g masła,
  • 1 kg sera twarogowego.

​Oprócz tego:

  • puszka brzoskwiń lub kilka świeżych owoców,
  • 125 g cukru,
  • 5 białek.
Przygotowanie:

Sernik z brzoskwiniami kusi nie tylko smakiem owoców, ale również delikatnością masy serowej i kruchością placka. To jedno z najpopularniejszych ciast na wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole, ale świetnie sprawdzi się też przy innych okazjach.

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia umieść w misce. Zagnieć razem na gładkie ciasto.
  3. Podziel placek na 2 części.
  4. Każdą część owiń folią aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki.
  5. Blaszkę o wymiarach 20x35 cm wysmaruj masłem, a dno wysyp dodatkowo bułką tartą. 
  6. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je z zalewy. Pokrój.
  7. Gdy ciasto się schładza, przygotuj masę serową. Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka, krótko miksując.
  8. Dodaj proszek budyniowy i twaróg, zmiksuj ponownie.
  9. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Weź tarkę i jedną część ciasta zetrzyj bezpośrednio do blaszki.
  10. Wyłóż masę serową. Umieść w niej kawałki brzoskwiń.
  11. Na masę serową zetrzyj drugą część ciasta.
  12. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach C.
  13. Po upływie wyznaczonego czasu wyłącz piekarnik i schładzaj sernik z brzoskwiniami przy uchylonych drzwiczkach.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:
9 przepisów na makowiec
Ciasto z makiem: Makowa Panienka
Przepis na blok czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS