Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 1 1/3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Nasz biszkopt kakaowy to wyjątkowo proste ciasto, które z pewnością uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Można je zrobić ze składników, które większość osób zawsze ma w domu, nada się więc jako ciasto na niespodziewaną wizytę gości.
Przełóż go dżemem lub kremem maślanym. Jak zrobić prosty biszkopt kakaowy?
- W misce połącz jajka z cukrem i kakao. Ucieraj mikserem na średnich obrotach, dopóki składniki nie wymieszają się i nie staną się lśniącą, puszystą masą.
- W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do jajecznej masy i delikatnie mieszaj.
- Tortownicę lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt kakaowy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Posmaruj kremem. Smacznego!
Inne przepisy na torty:
Tort oreo
Tort rafaello
Tort truskawkowy
Red velvet cake