Biszkopt kakaowy. Zobacz prosty przepis z 5 składników

Biszkopt kakaowy sprawdzi się jako prosty blat do tortu czekoladowego. Składa się z jajek, mąki, cukru, kakao i proszku do pieczenia.
Urszula Wilczkowska / 18.12.2019 16:27
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt kakaowy. Zobacz prosty przepis z 5 składników fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 1 1/3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Nasz biszkopt kakaowy to wyjątkowo proste ciasto, które z pewnością uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Można je zrobić ze składników, które większość osób zawsze ma w domu, nada się więc jako ciasto na niespodziewaną wizytę gości.

Przełóż go dżemem lub kremem maślanym. Jak zrobić prosty biszkopt kakaowy?

  1. W misce połącz jajka z cukrem i kakao. Ucieraj mikserem na średnich obrotach, dopóki składniki nie wymieszają się i nie staną się lśniącą, puszystą masą.
  2. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do jajecznej masy i delikatnie mieszaj.
  3. Tortownicę lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  4. Piecz biszkopt kakaowy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Posmaruj kremem. Smacznego!

Inne przepisy na torty:
Tort oreo
Tort rafaello
Tort truskawkowy
Red velvet cake

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)