Składniki:
- 360 g tofu (2 kostki),
- 400 ml mleka kokosowego,
- 6 łyżek cukru,
- 2 cytryny,
- 6 g agaru,
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych).
Na spód:
- 150 g ciastek Oreo,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Sernik bez sera ma różne oblicza. Zrobiony z nerkowców będzie nazywany nernikiem, z kaszy jaglanej – jagielnikiem. My proponujemy wegański bezsernik z tofu, czyli nic innego jak tofurnik. Uwielbiamy go szczególnie w wersji na zimno. Zobacz też, jakie właściwości ma tofu.
Niech cię jednak nie zwiedzie mnogość trudnych i niespotykanych nazw – ten przepis jest banalnie prosty, zajmuje kilkanaście minut, a składniki na to ciasto znajdziesz w każdym supermarkecie. Oto jak zrobić przepyszny sernik bez sera, który zasmakuje nie tylko weganom.
- Oddziel krem od ciastek Oreo. Krem odłóż na później, a ciastka zblenduj na drobno z masłem. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ubij. Odłóż do lodówki.
- W mikserze zblenduj wszystkie składniki (oprócz malin) na masę „serową” – dodaj również krem z ciasteczek.
- Masę gotuj w ganrku przez ok. 3 minuty. Ciągle mieszaj. Po tym czasie zestaw z palnika i zostaw do ostygnięcia.
- Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do formy na spód z ciasteczek.
- Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Ozdób świeżymi lub mrożonymi owocami i liśćmi mięty. Smacznego!
Przeczytaj więcej przepisów na serniki:
Tradycyjny sernik nowojorski
Przepyszny sernik królewski