Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności:
trudny
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Krem budyniowy:
- 1 litr mleka,
- 120 g mąki pszennej,
- 4 łyżki miękkiego masła,
- 5 żółtek,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
Napoleonka, czyli inaczej kremówka, to jeden z najpopularniejszych deserów w polskich cukierniach. Składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego i całego mnóstwa pysznego, lekkiego budyniowego kremu.
Napoleonka najczęściej podawana jest osypana cukrem pudrem i w towarzystwie kwaśnych owoców.
- Przesianą mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj pokruszone masło i śmietaną i zagnieć całość.
- Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie równe części. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Rozwałkuj cienko ciasto i piecz każdą z połówek w 180 stopniach przez 20-25 minut.
- 3/4 mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Resztę mleka zmiksuj z jajkami, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i dodawaj do gotującego się mleka cały czas mieszając - masa powinna być idealne gładka.
- Powstały budyń przestudź. Gdy będzie delikatnie ciepły wylej na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Całość przykryj drugim i wstaw do lodówki. Podawaj po 3-4 godzinach.
Więcej przepisów na pyszne ciasta:
Waniliowy sernik na ciemnym spodzie - przepis
Ciasto Michałek - odtwórz smak z dzieciństwa