Napoleonka - tradycyjny przepis na bazie ciasta francuskiego

Napoleonka to ciasto z dwóch blatów ciasta francuskiego i pysznego, budyniowego kremu. Jego przygotowanie zajmie ci nieco ponad godzinę.
Małgorzata Machnicka / 02.12.2019 12:11
DRUKUJ PRZEPIS
Napoleonka - tradycyjny przepis na bazie ciasta francuskiego fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru. 

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:

Napoleonka, czyli inaczej kremówka, to jeden z najpopularniejszych deserów w polskich cukierniach. Składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego i całego mnóstwa pysznego, lekkiego budyniowego kremu.

Napoleonka najczęściej podawana jest osypana cukrem pudrem i w towarzystwie kwaśnych owoców. 

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj pokruszone masło i śmietaną i zagnieć całość.
  2. Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie równe części. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto i piecz każdą z połówek w 180 stopniach przez 20-25 minut. 
  4. 3/4 mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Resztę mleka zmiksuj z jajkami, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i dodawaj do gotującego się mleka cały czas mieszając - masa powinna być idealne gładka.
  6. Powstały budyń przestudź. Gdy będzie delikatnie ciepły wylej na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Całość przykryj drugim i wstaw do lodówki. Podawaj po 3-4 godzinach.

Więcej przepisów na pyszne ciasta:
Waniliowy sernik na ciemnym spodzie - przepis
Ciasto Michałek - odtwórz smak z dzieciństwa

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)