Składniki:
- 2 gotowe blaty bezowe,
- 250 ml mocno schłodzonej śmietany-kremówki,
- czubata łyżka cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- świeże owoce, np. truskawki, borówki, maliny itp.
Przygotowanie:
Tort Pavlova to torcik bezowy, który po raz pierwszy został przygotowany na cześć primabaleriny Anny Pawłowej – miał oddawać jej lekkość i subtelność. I taki właśnie jest: lekki, subtelny w smaku, a jednocześnie przełamany świeżymi owocami. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się podczas letnich przyjęć. Jak przygotować idealny tort „Pavlova”?
- Do miski wlej schłodzoną śmietanę. Przez pierwszych 30 sekund ubijaj na najniższych obrotach, następnie stopniowo zwiększaj prędkość i ubijaj, aż śmietana stanie się całkowicie sztywna.
- Na sam koniec dodaj przesiany przez sitko cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.
- Podziel bitą śmietanę na dwie części. Pierwszą posmaruj obficie bezowy blat, połóż na niej drugi, a następnie posmaruj go pozostałą częścią bitej śmietany.
- Udekoruj tort „Pavlova” świeżymi owocami. Smacznego!
Kilka ważnych wskazówek:
Gdy tylko śmietana będzie sztywna, przestań ubijać – w przeciwnym wypadku może się zważyć, a wtedy nie będzie nadawać się do przełożenia blatów.
W przeciwieństwie do kremu maślanego, bita śmietana nie może stać zbyt długo, dlatego przygotuj tort dopiero w dniu podania.
Więcej przepisów na pyszne torty:
Tort bezowy
Tort czekoladowy
Tort jednorożec