Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser

Tort „Pavlova” to nic innego jak bezowy tort z bitą śmietaną i owocami. Doskonale sprawdzi się na upalnie dni.
Urszula Wilczkowska / 12.12.2019 11:59
DRUKUJ PRZEPIS
Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 gotowe blaty bezowe,
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany-kremówki,
  • czubata łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • świeże owoce, np. truskawki, borówki, maliny itp.
Przygotowanie:

Tort Pavlova to torcik bezowy, który po raz pierwszy został przygotowany na cześć primabaleriny Anny Pawłowej – miał oddawać jej lekkość i subtelność. I taki właśnie jest: lekki, subtelny w smaku, a jednocześnie przełamany świeżymi owocami. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się podczas letnich przyjęć. Jak przygotować idealny tort „Pavlova”?

  1. Do miski wlej schłodzoną śmietanę. Przez pierwszych 30 sekund ubijaj na najniższych obrotach, następnie stopniowo zwiększaj prędkość i ubijaj, aż śmietana stanie się całkowicie sztywna.
  2. Na sam koniec dodaj przesiany przez sitko cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Podziel bitą śmietanę na dwie części. Pierwszą posmaruj obficie bezowy blat, połóż na niej drugi, a następnie posmaruj go pozostałą częścią bitej śmietany.
  4. Udekoruj tort „Pavlova” świeżymi owocami. Smacznego!

Kilka ważnych wskazówek:

Gdy tylko śmietana będzie sztywna, przestań ubijać – w przeciwnym wypadku może się zważyć, a wtedy nie będzie nadawać się do przełożenia blatów.

W przeciwieństwie do kremu maślanego, bita śmietana nie może stać zbyt długo, dlatego przygotuj tort dopiero w dniu podania.

Więcej przepisów na pyszne torty:
Tort bezowy
Tort czekoladowy
Tort jednorożec

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)