Ciasto bezglutenowe z marchewki. Pyszny przepis na zdrowy deser

Ciasto bezglutenowe może być naprawdę pyszne. Nasza bezglutenowa wersja ciasta marchewkowego jest puszysta i bardzo wilgotna.
Urszula Wilczkowska / 09.12.2019 14:26
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto bezglutenowe z marchewki. Pyszny przepis na zdrowy deser fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g drobno startej marchwi,
  • 50 g mąki owsianej (bez glutenu),
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki,
  • 50 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki wybranego oleju roślinnego,
  • 25 g orzechów włoskich,
  • 25 g migdałów,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Do nasączenia:

  • 70 ml wody,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Na górę:

  • cukier puder,
  • świeże owoce.
Przygotowanie:

Marchewkowe ciasto bezglutenowe to pyszny pomysł na deser dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie spożywają pszenicy. Jak się okazuje, dieta bezglutenowa nie musi być wcale nudna i monotonna, a przede wszystkim – nie musisz na niej rezygnować z ulubionych smaków. Ciasto z naszego przepisu smakuje zupełnie tak samo dobrze jak jego pszenny odpowiednik.

  1. Mąkę owsianą, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i bezglutenowy proszek do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj.
  2. Orzechy posiekaj na drobne kawałki i dodaj do miski.
  3. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj marchewkę.
  4. W osobnej misce ubij białka i stopniowo dodawaj do nich cukier. Ubijaj, aż piana zrobi się błyszcząca.
  5. Do piany dodaj żółtka i olej i miksuj jeszcze przez około 5 minut.
  6. Z marchwi odciśnij sok.
  7. Dodaj do piany ekstrakt waniliowy, marchew bez soku oraz suche składniki. Całość wymieszaj za pomocą szpatułki aż składniki się połączą.
  8. Ciasto przełóż do formy. Piekarnik nagrzej do 175 stopni
  9. Piecz ciasto bezglutenowe przez 40 minut. Potem pozostaw je w formie jeszcze przez około 20 minut. Następnie wyłóż je delikatnie na kratkę i zostaw do całkowitego wystudzenia.
  10. Do 70 ml (około 5 łyżek) wody dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj i nasącz ciasto.
  11. Swoje ciasto bezglutenowe udekoruj cukrem pudrem oraz świeżymi owocami. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne bezglutenowe dania:Bezglutenowe naleśniki
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA