Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200 g drobno startej marchwi,
- 50 g mąki owsianej (bez glutenu),
- 20 g mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki,
- 50 g cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki wybranego oleju roślinnego,
- 25 g orzechów włoskich,
- 25 g migdałów,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Do nasączenia:
- 70 ml wody,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Na górę:
- cukier puder,
- świeże owoce.
Przygotowanie:
Marchewkowe ciasto bezglutenowe to pyszny pomysł na deser dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie spożywają pszenicy. Jak się okazuje, dieta bezglutenowa nie musi być wcale nudna i monotonna, a przede wszystkim – nie musisz na niej rezygnować z ulubionych smaków. Ciasto z naszego przepisu smakuje zupełnie tak samo dobrze jak jego pszenny odpowiednik.
- Mąkę owsianą, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i bezglutenowy proszek do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj.
- Orzechy posiekaj na drobne kawałki i dodaj do miski.
- Na drobnych oczkach tarki zetrzyj marchewkę.
- W osobnej misce ubij białka i stopniowo dodawaj do nich cukier. Ubijaj, aż piana zrobi się błyszcząca.
- Do piany dodaj żółtka i olej i miksuj jeszcze przez około 5 minut.
- Z marchwi odciśnij sok.
- Dodaj do piany ekstrakt waniliowy, marchew bez soku oraz suche składniki. Całość wymieszaj za pomocą szpatułki aż składniki się połączą.
- Ciasto przełóż do formy. Piekarnik nagrzej do 175 stopni
- Piecz ciasto bezglutenowe przez 40 minut. Potem pozostaw je w formie jeszcze przez około 20 minut. Następnie wyłóż je delikatnie na kratkę i zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Do 70 ml (około 5 łyżek) wody dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj i nasącz ciasto.
- Swoje ciasto bezglutenowe udekoruj cukrem pudrem oraz świeżymi owocami. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne bezglutenowe dania:Bezglutenowe naleśniki
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej