Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 100 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- 250 g cukru,
- 6 jaj,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200 g śmietany 22%.
Na spód:
- 125 g masła,
- 170 g mąki,
- 50 g cukru,
- 20 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko.
Na górę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- orzechy laskowe.
Przygotowanie:
Czy jest ktoś, kto nie lubi sernika czekoladowego? Za tym deserem przepadają nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy serników – w końcu chyba każdy lubi czekoladę. Delikatny kakaowy spód doskonale uzupełnia ten przysmak. Jak zrobić idealny sernik czekoladowy? Podpowiadamy!
- Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski. Wymieszaj za pomocą miksera. Nie zagniataj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż ciasto i ugnieć dłonią.
- Piecz przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
- Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mielony twaróg, kakao i wszystko połącz. Ciągle mieszając, dodaj czekoladę, mąkę ziemniaczaną i śmietanę.
- Masę przełóż na podpieczony spód i dokładnie owiń folią aluminiową.
- Włóż tortownicę w większe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem. Piecz sernik w ten sposób przez 60 minut w 160 stopniach.
- Wystudzony sernik odstaw jeszcze na godzinę do lodówki.
- Pozostałą czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Polej sernik czekoladowy i posyp pokruszonymi orzechami. Smacznego!
Zobacz więcej przepisów na pyszne ciasta:
Piękny i pyszny sernik z białą czekoladą
Ciasto Snickers bez pieczenia