Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, typ 450,
- 200 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 duże jajka,
- 4 łyżki kakao,
- 125 g margaryny,
- 125 g mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa czekoladowa:
- 250 ml śmietany 30%,
- 150 g czekolady,
- 3 łyżki cukru,
- garść ulubionych orzechów.
Przygotowanie:
Babka czekoladowa najlepiej smakuje na świeżo, przygotuj ją więc maksymalnie na jeden dzień przed podaniem. Jest pulchna, aromatyczna i wilgotna, dzięki czemu zniknie ze stołu w kilka chwil. Ozdób ją polewą czekoladową oraz orzechami.
Jak przygotować babkę czekoladową? Będziesz potrzebować foremki o średnicy 23 cm z kominem lub zwykłej keksówki.
- Masło, mleko i cukier pogrzej w rondelku. Wymieszaj, by wszystkie składniki się rozpuściły, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj.
- Do osobnej miski wbij jajka. Dodaj przestudzoną masę cukrową i wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach.
- Połącz mokre i suche składniki, dokładnie wymieszaj.
- Foremkę natłuść margaryną i prósz bułką tartą. Przełóż do niej masę.
- Babkę czekoladową piecz przez około 50 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę z dodatkiem cukru zagotuj w rondelku. Zestaw z ognia
- Dodaj 100 g połamanej czekolady. Wymieszaj, aż się rozpuści, a następnie dodaj jeszcze 50 g. Polej babkę i ozdób ją orzechami. Smacznego!
Więcej przepisów na babki wielkanocne:
Babka cytrynowa
Babka na oleju
Babka majonezowa
Babka cytrynowa na oleju