Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto

Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Urszula Wilczkowska / 27.01.2020 17:03
DRUKUJ PRZEPIS
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej, typ 450,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 duże jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 125 g margaryny,
  • 125 g mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany 30%,
  • 150 g czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • garść ulubionych orzechów.
Przygotowanie:

Babka czekoladowa najlepiej smakuje na świeżo, przygotuj ją więc maksymalnie na jeden dzień przed podaniem. Jest pulchna, aromatyczna i wilgotna, dzięki czemu zniknie ze stołu w kilka chwil. Ozdób ją polewą czekoladową oraz orzechami.

Jak przygotować babkę czekoladową? Będziesz potrzebować foremki o średnicy 23 cm z kominem lub zwykłej keksówki.

  1. Masło, mleko i cukier pogrzej w rondelku. Wymieszaj, by wszystkie składniki się rozpuściły, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj.
  3. Do osobnej miski wbij jajka. Dodaj przestudzoną masę cukrową i wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach.
  4. Połącz mokre i suche składniki, dokładnie wymieszaj.
  5. Foremkę natłuść margaryną i prósz bułką tartą. Przełóż do niej masę.
  6. Babkę czekoladową piecz przez około 50 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
  7. Przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę z dodatkiem cukru zagotuj w rondelku. Zestaw z ognia
  8. Dodaj 100 g połamanej czekolady. Wymieszaj, aż się rozpuści, a następnie dodaj jeszcze 50 g. Polej babkę i ozdób ją orzechami. Smacznego!

Więcej przepisów na babki wielkanocne:
Babka cytrynowa
Babka na oleju
Babka majonezowa
Babka cytrynowa na oleju

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)