Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 4 jajka,
- 180 g cukru,
- 100 g masła,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru.
Na ciasto czekoladowe:
- 320 g mąki tortowej,
- 200 g masła,
- 230 g cukru,
- 5 jajek,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7 łyżek mleka.
Polewa czekoladowa do Izaury:
- 100 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 50 g ciemnego kakao,
- 4 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Sernik Izaura powstał na fali popularności brazylijskiego serialu z imieniem tej właśnie bohaterki w tytule. Chociaż popularność telenoweli minęła, do sernika Izaura wiele osób nadal bardzo chętnie wraca.
Sernik Izaura jest upieczony na spodzie z kakaowego biszkoptu. Będzie do niego pasować pyszna polewa czekoladowa. Chyba nikt nie byłby w stanie się mu oprzeć.
- Zacznij przygotowania sernika Izaura od ciasta czekoladowego. W rondelku rozpuść kostkę masła z kakao oraz cukrem. Odstaw do przestudzenia.
- Dodaj 7 łyżek wody, 5 żółtek jaj i dokładnie wymieszaj.
- Przesiej 2 szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia, a następnie połącz je z czekoladową masą, aż nie będzie w niej grudek.
- W osobnej misce ubij białka jaj. Możesz dodać szczyptę soli – wtedy łatwiej i szybciej się ubiją.
- Dodawaj stopniowo białka do czekoladowej masy na sernik Izaura i delikatnie mieszaj za pomocą szpatułki.
- Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj masę twarogową. Do miski dodaj 4 jajka i ucieraj z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, ciągle mieszając.
- Stopniowo dodawaj mielony ser. Miksuj na małych obrotach, by ciasto się zbytnio nie napowietrzyło.
- Dodaj budyń śmietankowy i wymieszaj, by pozbyć się grudek.
- Wylej masę serową na ciasto czekoladowe i wyrównaj.
- Sernik Izaura piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 65 minut w 160 stopniach.
- Przez cały czas nie otwieraj drzwiczek i nie zmieniaj temperatury – jest wtedy duże ryzyko, że sernik Izaura opadnie.
- Po upieczeniu zostaw sernik Izaura jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Zanim przygotujesz polewę, sernik Izaura powinien być całkowicie przestudzony. Włóż go do lodówki na co najmniej godzinę.
- Masło rozgrzej w rondelku. Dodaj kakao, przesiany cukier puder oraz mleko. Jeśli używasz margaryny, dodaj o 2łyżki mleka mniej.
- Gdy składniki się połączą, zestaw polewę z ognia i lekko przestudź.
- Polej sernik Izaura. Możesz górę udekorować dodatkowo płatkami migdałów lub kruszonymi orzechami. Smacznego!
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.12.2019
Przeczytaj więcej przepisów na serniki:Szybki sernik gotowanySernik Oreo – nie tylko dla dzieciSzybki sernik z galaretką