Sernik Izaura pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sprawdź przepis

Sernik Izaura to nic innego jak sernik połączony z czekoladowym biszkoptem. Został wymyślony w latach 80. na część bohaterki znanej brazylijskiej telenoweli.
Urszula Wilczkowska / 02.12.2019 14:26
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik Izaura pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sprawdź przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 95 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru.

Na ciasto czekoladowe:

  • 320 g mąki tortowej,
  • 200 g masła,
  • 230 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 7 łyżek mleka.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 50 g ciemnego kakao,
  • 4 łyżki mleka.
Przygotowanie:

Sernik Izaura powstał na fali popularności brazylijskiego serialu z imieniem tej właśnie bohaterki z tytule. Chociaż pięć minut telenoweli już dawno minęło, do tego deseru wiele osób nadal bardzo chętnie wraca.

Ten sernik jest upieczony na spodzie z kakaowego biszkoptu. Będzie do niego pasować pyszna polewa czekoladowa. Chyba nikt nie byłby w stanie się mu oprzeć. Jak je przygotować?


  1. Zacznij od ciasta czekoladowego. W rondelku rozpuść kostkę masła z kakao oraz cukrem. Odstaw do przestudzenia.

  2. Dodaj siedem łyżek wody, pięć żółtek jaj i dokładnie wymieszaj.
  3. Przesiej dwie szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia, a następnie połącz je z czekoladową masą aż nie będzie w niej grudek.

  4. W osobnej misce ubij białka jaj. Możesz dodać szczyptę soli – wtedy łatwiej i szybciej się ubiją. Dodawaj stopniowo białka do czekoladowej masy i delikatnie mieszaj za pomocą szpatułki.

  5. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Przygotuj masę twarogową. Do miski dodaj 4 jajka i ucieraj z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, ciągle mieszając. 

  7. Stopniowo dodawaj mielony ser. Miksuj na małych obrotach, by ciasto się zbytnio nie napowietrzyło.
 Dodaj budyń śmietankowy i wymieszaj, by pozbyć się grudek.
  8. Wylej masę serową na ciasto czekoladowe i wyrównaj.
  9. Sernik piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 65 minut w 160 stopniach. Przez cały czas nie otwieraj drzwiczek i nie zmieniaj temperatury – jest wtedy duże ryzyko, że sernik oklapnie.
  10. Po upieczeniu zostaw go jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  11. Zanim przygotujesz polewę, sernik Izaura powinien być całkowicie przestudzony. Włóż go do lodówki na co najmniej godzinę. Masło rozgrzej w rondelku. Dodaj kakao, przesiany cukier puder oraz mleko. Jeśli używasz margaryny, dodaj o dwie łyżki mleka mniej.
  12. Gdy składniki się połączą, zestaw polewę z ognia i lekko przestudź. Polej ciasto. Możesz górę udekorować dodatkowo płatkami migdałów lub kruszonymi orzechami. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na pyszne ciasta:
Puszysty i lekki sernik japoński
Pyszna kremowa napoleonka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)