Tort dla dziewczynki. Przepis na piękny (i bardzo prosty) tort

Tort dla dziewczynki to wbrew pozorom twardy orzech do zgryzienia. Nasza propozycja to biszkopty przełożone pysznym waniliowym kremem w różowym kolorze. Ozdób go kolorową posypką lub ulubionymi słodyczami dziecka.
Urszula Wilczkowska / 15.01.2020 13:11
DRUKUJ PRZEPIS
Tort dla dziewczynki. Przepis na piękny (i bardzo prosty) tort fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Na krem:

  • 360 g drobnego cukru – może być także cukier puder,
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki różowego barwnika spożywczego.

Do ozdoby:

  • cukrowa posypka – im bardziej różowa, tym lepiej ;),
  • ulubione słodycze dziecka.
Przygotowanie:

Tort dla dziewczynki powinien nie tylko pysznie smakować, ale i przepięknie wyglądać. Jak sprawić, że kilkuletnia dziewczynka będzie zachwycona swoim urodzinowym ciastem? Możesz przygotować jej tort jednorożec – nie jest to jednak proste ani szybkie ciasto.

Nasza rada – przygotuj tort z kilku warstw biszkoptów przełożonych kremem w jej ulubionych kolorze. My polecamy różowy barwnik – może to jednak być niebieski, zielony, a nawet tęczowy krem. Zamiast waniliowych blatów możesz też zrobić czekoladowy lub kakaowy biszkopt. Jak przygotować prosty (i przepiękny) tort dla dziewczynki?

  1. Zacznij od upieczenia biszkoptu – jeśli chcesz przygotować wysoki tort, będziesz potrzebować dwóch tortownic i podwójnie dużo składników. Jajka, cukier i ekstrakt waniliowy ubij na lśniącą masę.
  2. W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj jajeczną masę i mieszaj delikatnie łyżką.
  3. Tortownicę natłuść, oprósz mąką. Wlej biszkopt. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie ostudź.
  4. Przygotuj maślany krem. Masło ubij na kremową masę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj – zacznij od małych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Na koniec miksuj jeszcze przez 2 minut, aż masło i cukier się połączą.
  5. Dodaj kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy i różowy barwnik. Miksuj jeszcze przez minutę. Podziel krem na dwie części.
  6. Biszkopty przekrój. Przełóż je pierwszą częścią kremu. Drugą część nałóż na boki oraz wierzch tortu. Wyrównaj.
  7. Górę tortu ozdób cukrową posypką. Twój tort dla dziewczynki już prawie gotowy! Wetknij w niego świeczki i koniecznie przechowuj w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta:
Tort czekoladowy
Tort Pavlova
Red velvet cake
Fondant czekoladowy
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)