Składniki:
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Na krem:
- 360 g drobnego cukru – może być także cukier puder,
- 230 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki śmietany kremówki,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki różowego barwnika spożywczego.
Do ozdoby:
- cukrowa posypka – im bardziej różowa, tym lepiej ;),
- ulubione słodycze dziecka.
Przygotowanie:
Tort dla dziewczynki powinien nie tylko pysznie smakować, ale i przepięknie wyglądać. Jak sprawić, że kilkuletnia dziewczynka będzie zachwycona swoim urodzinowym ciastem? Możesz przygotować jej tort jednorożec – nie jest to jednak proste ani szybkie ciasto.
Nasza rada – przygotuj tort z kilku warstw biszkoptów przełożonych kremem w jej ulubionych kolorze. My polecamy różowy barwnik – może to jednak być niebieski, zielony, a nawet tęczowy krem. Zamiast waniliowych blatów możesz też zrobić czekoladowy lub kakaowy biszkopt. Jak przygotować prosty (i przepiękny) tort dla dziewczynki?
- Zacznij od upieczenia biszkoptu – jeśli chcesz przygotować wysoki tort, będziesz potrzebować dwóch tortownic i podwójnie dużo składników. Jajka, cukier i ekstrakt waniliowy ubij na lśniącą masę.
- W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj jajeczną masę i mieszaj delikatnie łyżką.
- Tortownicę natłuść, oprósz mąką. Wlej biszkopt. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie ostudź.
- Przygotuj maślany krem. Masło ubij na kremową masę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj – zacznij od małych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Na koniec miksuj jeszcze przez 2 minut, aż masło i cukier się połączą.
- Dodaj kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy i różowy barwnik. Miksuj jeszcze przez minutę. Podziel krem na dwie części.
- Biszkopty przekrój. Przełóż je pierwszą częścią kremu. Drugą część nałóż na boki oraz wierzch tortu. Wyrównaj.
- Górę tortu ozdób cukrową posypką. Twój tort dla dziewczynki już prawie gotowy! Wetknij w niego świeczki i koniecznie przechowuj w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta:
Tort czekoladowy
Tort Pavlova
Red velvet cake
Fondant czekoladowy