Reklama
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 laski wanilii.
Reklama

Na kakaowy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 kostki masła lub margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru.

Na górę ciasta:

  • 60 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 120 ml śmietanki,
  • 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:

Czy może być coś lepszego niż domowy mocno waniliowy sernik na ciemnym spodzie z kakao? Z tym deserem ciężko konkurować, a jeszcze ciężej mu się oprzeć – szczególnie, jeśli polany jest słodkim karmelem i ozdobiony orzechami i czekoladą.

Ten klasyczny sernik na ciemnym spodzie jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Przeczytaj, jak go upiec.

  1. Zacznij od przygotowania kakaowego spodu. Wszystkie składniki oprócz jajek wysyp na stolnicę i zacznij siekać drobno nożem.
  2. Dodaj jajko i zacznij zagniatać. Uważaj, by nie robić tego zbyt długo – masło wtedy zacznie się rozpuszczać i będzie to o wiele trudniejsze.
  3. Tego kruchego ciasta nie musisz wkładać do lodówki. Od razu rozwałkuj je i ułóż w nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub formie. Usuń nadmiar ciasta a pomocą noża lub nożyczek, a następnie widelcem ponakłuwaj je w kilku miejscach.
  4. Podpiecz spód przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmij piekarnika do ostudzenia.
  5. Składniki na masę serową umieść w misce. Dodaj nasiona z dwóch lasek wanilii. Możesz użyć też ekstraktu waniliowego – wtedy dodaj do ciasta dwie łyżki. Wymieszaj składniki za pomocą miksera. Nie miksuj masy zbyt długo – jeśli będzie zbyt napowietrzona, po upieczeniu sernik opadnie.
  6. Masę wlej na podpieczony spód.
  7. Piecz sernik przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
  8. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw sernik jeszcze na 20 minut. Odstaw go do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  9. Przygotuj polewę karmelową. Cukier rozpuść na patelni. Gdy zbrązowieje, dolej do niego wody i mieszaj, dopóki się nie połączą. Uważaj – na tym etapie cukier może mocno pryskać. Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Na sam koniec dodaj łyżkę masła.
  10. Lekko przestudzonym karmelem polej sernik i udekoruj je orzechami i kawałkami czekolady. Waniliowy sernik na ciemnym spodzie możesz te podawać z bitą śmietaną i lodami. Smacznego!
Reklama

Przeczytaj więcej przepisów na serniki:
Banalnie prosty sernik na herbatnikach
Cytrynowy puszysty sernik

Reklama
Reklama
Reklama