Waniliowy sernik na ciemnym spodzie. Prosty przepis na ciasto

Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję. Zobacz nasz sprawdzony przepis na waniliowy sernik z pyszną karmelową polewą.
Urszula Wilczkowska / 02.12.2019 11:50
DRUKUJ PRZEPIS
Waniliowy sernik na ciemnym spodzie. Prosty przepis na ciasto fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 laski wanilii.

Na kakaowy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 kostki masła lub margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajo,
  •  3 łyżki ciemnego kakao bez cukru.

Na górę ciasta:

  • 60 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 120 ml śmietanki,
  • 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:

Czy może być coś lepszego niż domowy mocno waniliowy sernik na ciemnym spodzie z kakao? Z tym deserem ciężko konkurować, a jeszcze ciężej mu się oprzeć – szczególnie, jeśli polany jest słodkim karmelem i ozdobiony orzechami i czekoladą.

Ten klasyczny sernik na ciemnym spodzie jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Przeczytaj, jak go upiec.

  1. Zacznij od przygotowania kakaowego spodu. Wszystkie składniki oprócz jajek wysyp na stolnicę i zacznij siekać drobno nożem.
  2. Dodaj jajko i zacznij zagniatać. Uważaj, by nie robić tego zbyt długo – masło wtedy zacznie się rozpuszczać i będzie to o wiele trudniejsze.
  3. Tego kruchego ciasta nie musisz wkładać do lodówki. Od razu rozwałkuj je i ułóż w nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub formie. Usuń nadmiar ciasta a pomocą noża lub nożyczek, a następnie widelcem ponakłuwaj je w kilku miejscach.
  4. Podpiecz spód przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmij  piekarnika do ostudzenia.
  5. Składniki na masę serową umieść w misce. Dodaj nasiona z dwóch lasek wanilii. Możesz użyć też ekstraktu waniliowego – wtedy dodaj do ciasta dwie łyżki. Wymieszaj składniki za pomocą miksera. Nie miksuj masy zbyt długo – jeśli będzie zbyt napowietrzona, po upieczeniu sernik opadnie.
  6. Masę wlej na podpieczony spód.
  7. Piecz sernik przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
  8. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw sernik jeszcze na 20 minut. Odstaw go do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  9. Przygotuj polewę karmelową. Cukier rozpuść na patelni. Gdy zbrązowieje, dolej do niego wody i mieszaj, dopóki się nie połączą. Uważaj – na tym etapie cukier może mocno pryskać. Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Na sam koniec dodaj łyżkę masła.
  10. Lekko przestudzonym karmelem polej sernik i udekoruj je orzechami i kawałkami czekolady. Waniliowy sernik na ciemnym spodzie możesz te podawać z bitą śmietaną i lodami. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na serniki:
Banalnie prosty sernik na herbatnikach
Cytrynowy puszysty sernik

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)