Pyszne drożdżówki z serem i lukrem. Sprawdzony i prosty przepis

Drożdżówki z serem to idealna propozycja na deser lub drugie śniadanie. Są proste do zrobienia, a ciasto można mrozić nawet przez miesiąc.
Urszula Wilczkowska / 06.12.2019 14:49
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszne drożdżówki z serem i lukrem. Sprawdzony i prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • niecałe 3 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Nadzienie serowe:

  • 400 g twarogu mielonego,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Lukier:

  • 12 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:

Drożdżówki z serem kojarzą się głównie z wakacjami – szczególnie tymi nad morzem lub nad jeziorem. Ich smak możesz odtworzyć w domu i wcale nie jest to skomplikowane! Samo przygotowanie zajmie ci jedynie pół godziny.

Ten przepis wymaga samych żółtek – z białek możesz zrobić za to przepyszne bezy, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Składniki podane przez nas powinny pozwolić ci na upieczenie 12 bułeczek – w sam raz na rodzinne śniadanie. Jak zrobić idealne drożdżówki z serem?

  1. Zrób zaczyn: drożdże rozpuść w szklance mleka z cukrem i odstaw na 5 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj 2 żółtka jajek, szczyptę soli, roztopione i przestudzone masło i mleko z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać przez 5 minut.
  3. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Do zmielonego sera dodaj żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Porządnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki.
  5. Ciasto rozwałkuj na wydłużony owalny placek o grubości 1 cm. Rozsmaruj na nim masę serową, pozostawiając wolne brzegi.
  6. Złóż dłuższe boki placka do środka, a następnie ostrożnie obróć ciasto na drugą stronę.
  7. Potnij ciasto na 12 równych pasków. Każdy z nich dwukrotnie skręć i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw pod ściereczką na 45 minut.
  8. Piecz bułeczki przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw aż ostygną i przygotuj lukier.
  9. Cukier puder z sokiem z cytryny dokładnie wymieszaj. Polej drożdżówki z serem i zaczekaj, aż zastygnie. Smacznego!

Jeśli nie lubisz lukru cytrynowego, możesz zamiast niego przygotować lukier z białek, zwany też lukrem królewskim. Jest on błyszczący i zastyga w twardą skorupkę – będzie równie dobrze pasował do drożdżówek z serem.

Więcej inspiracji na słodkie przekąski:
Puszyste bułeczki maślane
Blok czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS