Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- niecałe 3 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki cukru,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Nadzienie serowe:
- 400 g twarogu mielonego,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka ekstraktu waniliowego.
Lukier:
- 12 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Drożdżówki z serem kojarzą się głównie z wakacjami – szczególnie tymi nad morzem lub nad jeziorem. Ich smak możesz odtworzyć w domu i wcale nie jest to skomplikowane! Samo przygotowanie zajmie ci jedynie pół godziny.
Ten przepis wymaga samych żółtek – z białek możesz zrobić za to przepyszne bezy, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Składniki podane przez nas powinny pozwolić ci na upieczenie 12 bułeczek – w sam raz na rodzinne śniadanie. Jak zrobić idealne drożdżówki z serem?
- Zrób zaczyn: drożdże rozpuść w szklance mleka z cukrem i odstaw na 5 minut.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj 2 żółtka jajek, szczyptę soli, roztopione i przestudzone masło i mleko z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać przez 5 minut.
- Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Do zmielonego sera dodaj żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Porządnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki.
- Ciasto rozwałkuj na wydłużony owalny placek o grubości 1 cm. Rozsmaruj na nim masę serową, pozostawiając wolne brzegi.
- Złóż dłuższe boki placka do środka, a następnie ostrożnie obróć ciasto na drugą stronę.
- Potnij ciasto na 12 równych pasków. Każdy z nich dwukrotnie skręć i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw pod ściereczką na 45 minut.
- Piecz bułeczki przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw aż ostygną i przygotuj lukier.
- Cukier puder z sokiem z cytryny dokładnie wymieszaj. Polej drożdżówki z serem i zaczekaj, aż zastygnie. Smacznego!
Jeśli nie lubisz lukru cytrynowego, możesz zamiast niego przygotować lukier z białek, zwany też lukrem królewskim. Jest on błyszczący i zastyga w twardą skorupkę – będzie równie dobrze pasował do drożdżówek z serem.
Więcej inspiracji na słodkie przekąski:
Puszyste bułeczki maślane
Blok czekoladowy