Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g maku mielonego,
- 270 g drobnego cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 żółtek,
- 8 białek,
- szczypta soli,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Na krem:
- 230 g masła,
- 360 g cukru pudru,
- 6 łyżek śmietany 36%,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Kandyzowane pomarańcze:
- 1 duża pomarańcza, sparzona i porządnie wyszorowana,
- 100 ml wody,
- 100 ml cukru,
- sok z 1 cytryny.
Polewa:
- 200 g białej czekolady,
- 50 g masła,
- do ozdoby: 2 łyżki maku.
Przygotowanie:
Tort makowy to doskonała alternatywa dla klasycznej wersji makowca. Ma pyszny, maślany krem oraz polewę z białej czekolady. Idealnie nada się na wigilijną kolację, ale nie tylko! Polecamy go wszystkim wielbicielom maku.
Zacznij od kandyzowania pomarańczy: w ten sposób będą już gotowe, gdy zaczniesz dekorować ciasto. Uważaj jednak, by zbyt szybko nie zniknęły – są wyjątkowo smaczne. Jak krok po kroku zrobić tort makowy?
- Sparzone i wyszorowane pomarańcze pokrój na plastry o grubości 6 mm. W rondelku zagotuj wodę z cukrem i cytryną. Plastry gotuj w powstałym syropie na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.
- Pozostaw do wystudzenia w garnku, a następnie połóż na kratce, aby porządnie odciekły. Odstaw na później.
- Przygotuj ciasto do tortu. Mak zalej wrzącą wodą i odstaw aż całkowicie wystygnie. Odcedź z nadmiaru wody, np. przez ściereczkę.
- W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy i kaszę manną i miksuj, aż składniki się połączą.
- W oddzielnej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej całą masę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudź w uchylonym piekarniku.
- Przygotuj krem. Masło utrzyj mikserem, dodaj cukier i dalej ucieraj. Dodaj sól, ekstrakt waniliowy i śmietanę i ucieraj jeszcze przez 2 minuty.
- Przestudzone całkowicie ciasto przekrój na dwa blaty. Pierwszy umieść na talerzu i posmaruj wierzch kremem. Ułóż na nim drugi blat i powtórz czynność. Pozostałym kremem posmaruj boki.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudź i polej ciasto.
- Póki czekolada jeszcze nie zastygnie, wbij w wierzch ciasta kandyzowane pomarańcze. Przechowuj tort makowy w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów na torty:
Tort Pavlova
Tort Rafaello
Tort truskawkowy
Tort jednorożec