Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami

Nasz tort makowy ozdobiony jest polewą z białej czekolady i domowymi kandyzowanymi pomarańczami. Przekłada się go intensywnie waniliowym kremem.
Urszula Wilczkowska / 13.12.2019 13:33
DRUKUJ PRZEPIS
Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g maku mielonego,
  • 270 g drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 8 żółtek,
  • 8 białek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.

Na krem:

  • 230 g masła,
  • 360 g cukru pudru,
  • 6 łyżek śmietany 36%,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Kandyzowane pomarańcze:

  • 1 duża pomarańcza, sparzona i porządnie wyszorowana,
  • 100 ml wody,
  • 100 ml cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Polewa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 50 g masła,
  • do ozdoby: 2 łyżki maku.
Przygotowanie:

Tort makowy to doskonała alternatywa dla klasycznej wersji makowca. Ma pyszny, maślany krem oraz polewę z białej czekolady. Idealnie nada się na wigilijną kolację, ale nie tylko! Polecamy go wszystkim wielbicielom maku.

Zacznij od kandyzowania pomarańczy: w ten sposób będą już gotowe, gdy zaczniesz dekorować ciasto. Uważaj jednak, by zbyt szybko nie zniknęły – są wyjątkowo smaczne. Jak krok po kroku zrobić tort makowy?

  1. Sparzone i wyszorowane pomarańcze pokrój na plastry o grubości 6 mm. W rondelku zagotuj wodę z cukrem i cytryną. Plastry gotuj w powstałym syropie na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.
  2. Pozostaw do wystudzenia w garnku, a następnie połóż na kratce, aby porządnie odciekły. Odstaw na później.
  3. Przygotuj ciasto do tortu. Mak zalej wrzącą wodą i odstaw aż całkowicie wystygnie. Odcedź z nadmiaru wody, np. przez ściereczkę.
  4. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy i kaszę manną i miksuj, aż składniki się połączą.
  5. W oddzielnej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej całą masę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudź w uchylonym piekarniku.
  7. Przygotuj krem. Masło utrzyj mikserem, dodaj cukier i dalej ucieraj. Dodaj sól, ekstrakt waniliowy i śmietanę i ucieraj jeszcze przez 2 minuty.
  8. Przestudzone całkowicie ciasto przekrój na dwa blaty. Pierwszy umieść na talerzu i posmaruj wierzch kremem. Ułóż na nim drugi blat i powtórz czynność. Pozostałym kremem posmaruj boki.
  9. Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudź i polej ciasto.
  10. Póki czekolada jeszcze nie zastygnie, wbij w wierzch ciasta kandyzowane pomarańcze. Przechowuj tort makowy w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów na torty:
Tort Pavlova
Tort Rafaello
Tort truskawkowy
Tort jednorożec

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA