Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 75 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g zimnego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 850 g masy makowej - gotowej lub z naszego przepisu,
- bakalie według uznania.
Przygotowanie:
Makowiec na kruchym cieście to mniej popularna alternatywa dla makowca zawijanego. Nie da się jednak ukryć, że jest on znacznie mniej pracochłonny - szczególnie, jeśli zdecydujesz się użyć gotowej masy makowej.
Możesz też przygotować domową masę makową z naszego przepisu.
- Do miski przesyp mąkę. Dodaj do niej posiekane na kawałki, zimne masło.
- Dołącz cukier puder i proszek do pieczenia.
- Krótko zagniataj, ale tylko do momentu, aż ciasto połączy się w gładką masę. Zbyt długie ogrzewanie go dłońmi sprawi, że ciasto będzie potem mniej kruche.
- Białka oddziel od żółtek. Do masy dodaj żółtka, a białka zachowaj do masy makowej.
- Białka ubij na sztywno i połącz z masą makową oraz bakaliami, a także bułką tartą.
- Ciasto podziel na 2 części. Z jednej z nich formuj paski, którymi będziesz wylepiać dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (powinna mieć wymiary ok. 20x25 cm).
- Na kruche ciasto wyłóż masę makową. Wierzch placka również wylep paskami z ciasta, wykładanymi na krzyż.
- Makowiec na kruchym cieście piecz przez około 40 minut w 170 stopniach C. Jeśli chcesz, kilka minut przed końcem pieczenia posyp go płatkami migdałowymi.
Zobacz więcej przepisów z makiem:
Sernik z makiem - przepis
Makowiec japoński - przepis