Makowiec na kruchym cieście: przepis na kuszący deser

Makowiec na kruchym cieście warto wzbogacić dużą ilością bakalii. Jeśli masz ochotę, posyp go też z wierzchu płatkami migdałowymi.
Weronika Kwaśniak / 21.11.2019 15:12
DRUKUJ PRZEPIS
Makowiec na kruchym cieście: przepis na kuszący deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka,
  • 75 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g zimnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 850 g masy makowej - gotowej lub z naszego przepisu,
  • bakalie według uznania.
Przygotowanie:

Makowiec na kruchym cieście to mniej popularna alternatywa dla makowca zawijanego. Nie da się jednak ukryć, że jest on znacznie mniej pracochłonny - szczególnie, jeśli zdecydujesz się użyć gotowej masy makowej.

Możesz też przygotować domową masę makową z naszego przepisu.

  1. Do miski przesyp mąkę. Dodaj do niej posiekane na kawałki, zimne masło.
  2. Dołącz cukier puder i proszek do pieczenia.
  3. Krótko zagniataj, ale tylko do momentu, aż ciasto połączy się w gładką masę. Zbyt długie ogrzewanie go dłońmi sprawi, że ciasto będzie potem mniej kruche.
  4. Białka oddziel od żółtek. Do masy dodaj żółtka, a białka zachowaj do masy makowej.
  5. Białka ubij na sztywno i połącz z masą makową oraz bakaliami, a także bułką tartą.
  6. Ciasto podziel na 2 części. Z jednej z nich formuj paski, którymi będziesz wylepiać dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (powinna mieć wymiary ok. 20x25 cm).
  7. Na kruche ciasto wyłóż masę makową. Wierzch placka również wylep paskami z ciasta, wykładanymi na krzyż.
  8. Makowiec na kruchym cieście piecz przez około 40 minut w 170 stopniach C. Jeśli chcesz, kilka minut przed końcem pieczenia posyp go płatkami migdałowymi.

Zobacz więcej przepisów z makiem:
Sernik z makiem - przepis
Makowiec japoński - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)