Składniki:
- 1 kg twarogu,
- 3 jajka,
- 250 g masła,
- 220 g cukru,
- 2 laski wanilii,
- 2 paczki budyniu waniliowego (bez cukru),
- herbatniki,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Sernik gotowany zajmuje zaledwie pół godziny, a jest równie pyszny co jego pieczona wersja. Możesz go udekorować owocami, polewą karmelową lub polewą z czekolady. Jego spód robi się błyskawicznie i również nie wymaga pieczenia – to więc idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika. Jak go przyrządzić?
- Rozpuść 2 łyżki masła. Herbatnik zblenduj na piasek i dodaj do nich masło. Dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp herbatniki z masłem i dokładnie dociśnij do dna. Wstaw do lodówki.
- Twaróg zmiel co najmniej dwa razy i przełóż do dużego garnka. Dodaj masło, jajka, cukier i wanilię (rozetnij laski nożem i wydobądź z nich ziarenka).
- Podgrzewaj masę na małym ogniu i cały czas mieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie wystarczająco rzadka, zacznij stopniowo dosypywać budyń. Mieszaj intensywnie masę, by nie powstały grudki.
- Gdy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z ognia. Wylej ostrożnie do formy i pozostaw do ostygnięcia – nawet na całą noc w lodówce.
- Udekoruj według uznania: możesz użyć np. świeżych owoców, dżemu i konfitur lub listków świeżej mięty. Smacznego!
Przeczytaj więcej przepisów na pyszne desery:
Makowiec na kruchym cieście
Błyskawiczne ciasteczka owsiane