Sernik gotowany na spodzie z herbatników. Szybki i prosty przepis

Sernik gotowany od tradycyjnego różni się tym, że zamiast podgrzewać masę w piekarniku, robi się to w garnku. To błyskawiczny sposób na smaczny deser.
Urszula Wilczkowska / 27.11.2019 16:16
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik gotowany na spodzie z herbatników. Szybki i prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg twarogu,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • 220 g cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 2 paczki budyniu waniliowego (bez cukru),
  • herbatniki,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:

Sernik gotowany zajmuje zaledwie pół godziny, a jest równie pyszny co jego pieczona wersja. Możesz go udekorować owocami, polewą karmelową lub polewą z czekolady. Jego spód robi się błyskawicznie i również nie wymaga pieczenia – to więc idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika. Jak go przyrządzić?

  1. Rozpuść 2 łyżki masła. Herbatnik zblenduj na piasek i dodaj do nich masło. Dokładnie wymieszaj.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp herbatniki z masłem i dokładnie dociśnij do dna. Wstaw do lodówki.
  3. Twaróg zmiel co najmniej dwa razy i przełóż do dużego garnka. Dodaj masło, jajka, cukier i wanilię (rozetnij laski nożem i wydobądź z nich ziarenka).
  4. Podgrzewaj masę na małym ogniu i cały czas mieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie wystarczająco rzadka, zacznij stopniowo dosypywać budyń. Mieszaj intensywnie masę, by nie powstały grudki.
  5. Gdy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z ognia. Wylej ostrożnie do formy i pozostaw do ostygnięcia – nawet na całą noc w lodówce.
  6. Udekoruj według uznania: możesz użyć np. świeżych owoców, dżemu i konfitur lub listków świeżej mięty. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na pyszne desery:
Makowiec na kruchym cieście
Błyskawiczne ciasteczka owsiane

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA