Składniki:
- 1kg mielonego twarogu,
- 8 jajek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 100 g masła,
- pół laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 250 ml śmietany kremówki.
Na spód:
- ok. 20 sztuk herbatników.
Przygotowanie:
Sernik ze śmietaną to idealne ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste desery. Robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje naprawdę wybornie. Ten sernik swoją puszystość zawdzięcza przede wszystkim pieczeniu w kąpieli wodnej. Dzięki niej jest równomiernie i gładko wypieczony, nie pęka na wierzchu i ma tę wspaniałą, wręcz sufletową konsystencję.
Doskonałą alternatywą dla wielbicieli lekkich serników będzie również sernik japoński, który piecze się tą samą metodą. Ten przepis jest jednak prostszy i znacznie krótszy. Jak przygotować sernik ze śmietaną?
- Prostokątną formą wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż herbatniki jeden przy drugim. Odstaw na później.
- Do miski wlej żółtka jajek, cukier puder i ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Ucieraj, dopóki się nie połączą i stopniowo dodawaj mielony twaróg.
- Dodaj rozpuszczone masło, budyń oraz mąkę pszenną i dokładnie, ale nie za długo miksuj.
- W osobnych miskach ubij białka jaj oraz śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawaj je do masy i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Wylej masę na herbatniki.
- Formę dokładnie obwiń folią aluminiową i włóż do większego naczynia (koniecznie żaroodpornego) wypełnionego do połowy wrzącą wodą.
- Piecz przez 70 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wystudź przez 30 minut w otwartym piekarniku, wyjmij z kąpieli wodnej i dalej studź. Sernik może trochę opaść.
- Do tego ciasta będzie doskonale pasował domowy karmel oraz twoje ulubione bakalie. Smacznego!
Więcej przepisów na wyjątkowo smaczne serniki: Sernik krakowskiPuszysty sernikSernik z białą czekoladą
Tradycyjny sernik wiedeński
Wyjątkowy sernik Izaura