Puszysty sernik ze śmietaną. Zobacz prosty przepis

Sernik ze śmietaną jest lżejszy i bardziej puszysty niż tradycyjne ciasto z samego twarogu. Doskonale smakuje z bakaliami i karmelową polewą.
Urszula Wilczkowska / 02.12.2019 16:07
DRUKUJ PRZEPIS
Puszysty sernik ze śmietaną. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1kg mielonego twarogu,
  • 8 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • pół laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 250 ml śmietany kremówki.

Na spód:

  • ok. 20 sztuk herbatników.
Przygotowanie:

Sernik ze śmietaną to idealne ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste desery. Robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje naprawdę wybornie. Ten sernik swoją puszystość zawdzięcza przede wszystkim pieczeniu w kąpieli wodnej. Dzięki niej jest równomiernie i gładko wypieczony, nie pęka na wierzchu i ma tę wspaniałą, wręcz sufletową konsystencję.

Doskonałą alternatywą dla wielbicieli lekkich serników będzie również sernik japoński, który piecze się tą samą metodą. Ten przepis jest jednak prostszy i znacznie krótszy. Jak przygotować sernik ze śmietaną?

  1. Prostokątną formą wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż herbatniki jeden przy drugim. Odstaw na później.
  2. Do miski wlej żółtka jajek, cukier puder i ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Ucieraj, dopóki się nie połączą i stopniowo dodawaj mielony twaróg.
  3. Dodaj rozpuszczone masło, budyń oraz mąkę pszenną i dokładnie, ale nie za długo miksuj.
  4. W osobnych miskach ubij białka jaj oraz śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawaj je do masy i delikatnie mieszaj szpatułką.
  5. Wylej masę na herbatniki.
  6. Formę dokładnie obwiń folią aluminiową i włóż do większego naczynia (koniecznie żaroodpornego) wypełnionego do połowy wrzącą wodą.
  7. Piecz przez 70 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wystudź przez 30 minut w otwartym piekarniku, wyjmij z kąpieli wodnej i dalej studź. Sernik może trochę opaść.
  8. Do tego ciasta będzie doskonale pasował domowy karmel oraz twoje ulubione bakalie. Smacznego!

Więcej przepisów na wyjątkowo smaczne serniki:
Tradycyjny sernik wiedeński
Wyjątkowy sernik Izaura


 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)