Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 250 g serka mascarpone,
- 4 jajka,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Na polewę:
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml mleka.
Przygotowanie:
Szukasz sposobu, by zachwycić rodzinę i znajomych wyjątkowym deserem? Sernik zebra to idealny wybór dla ciebie. Jego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut, a wygląda i smakuje wspaniale. Jak go przygotować?
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- W dużej misce wymieszaj składniki na masę twarogową (oprócz kakao).
- Przełóż połowę masy do drugiej miski, dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj.
- Uważaj, by nie napowietrzyć zbytnio sernika. Wtedy podczas pieczenia mocno wyrośnie, ale gdy wyjmiesz go z piekarnika, może opaść.
- Formę lub tortownicę wysmaruj miękkim masłem. Nakładaj do niej kolejno po dwie łyżki masy waniliowej i po dwie łyżki masy kakaowej.
- Gdy wypełnisz całą formę, możesz delikatnie wymieszać jeszcze ciasto za pomocą wykałaczki, wtedy jego faktura będzie jeszcze ciekawsza.
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 60 minut.
- Po upieczeniu zostaw na 20 minut w gorącym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem schłodź ciasto w lodówce.
- W rondelku rozpuść czekoladę ze 100 ml mleka. Dodaj kakao i masło. Ostudź.
- Jeszcze płynną polewą ozdób swój sernik. Wstaw ponownie do lodówki. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne desery:
Wyjątkowy sernik Oreo
Banalnie proste pączki serowe