biszkopt na tort fot. Adobe Stock

Biszkopt na tort: jak go upiec, nasączać i kroić?

Biszkopt na tort powinien być puszysty, miękki i wilgotny. Dodaj do niego kakao lub wanilii i namocz naparem z herbaty lub sokiem owocowym.
Sylwia Kazimierczuk / 18.12.2019 16:25
biszkopt na tort fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Biszkopt na tort z octem
  2. Jak go nasączyć?
  3. Jak go prawidłowo przekroić?

Biszkopt na tort z octem

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i ubij na sztywno do uzyskania lśniącej piany
  2. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, aby masa nabrała koloru.
  3. Przesiej dokładnie mąki i proszek do pieczenia.
  4. Dodawaj partiami razem z cukrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
  5. Na koniec wlej ocet. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz cukrem mąką.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  7. Poczekaj, aż biszkopt na tort lekko przestygnie, a następnie wyciągnij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Po całkowitym wystygnięciu przekrój na blaty tortowe.

Jak nasączyć biszkopt?

Szykując biszkopt na tort musisz mieć pewność, że nie jest za suchy i podczas przełożenia kremem nie wsiąknie w połowie w ciasto. Sprawdź, czym go namaczać:

Napar z herbaty – mocny aromat herbaty sprawi, że blaty biszkoptowe będą wilgotne i aromatyczne. Najbardziej polecana jest mieszanka earl lub lady grey z nutą bergamotki

Syrop owocowy – kupiony lub domowy rozcieńcz odrobiną przegotowanej wody i rozsmaruj za pomocą pędzelka cukierniczego lub silikonowej szpatułki. Idealny zwłaszcza do tortów na bitej śmietanie lub z musami owocowymi

Rum – dla dorosłych łasuchów możesz nasączyć ciasto mieszanką rumu i naparu z czarnej herbaty lub kawy. Będzie nieodzowny przy kawowym tiramisu lub biszkoptach czekoladowych

Sok z czarnej porzeczki – jej intensywny smak i kolor podkreśli walory wypieku. Jeżeli krem maślany lub z bitej śmietany jest zbyt mdły, jego dodatek to zmieni i uratujesz deser.

Jak prawidłowo przekroić?

Istnieje kilka sposobów, które ułatwią ci to zadanie:

Temperatura

Istotną kwestia, o której należy pamiętać jest schłodzenie ciasta. Jeżeli przekroisz je nim całkowicie wystygnie, pojawią się grudki, a dodatkowo brzegi będą poszarpane i nierówne.

Nić

Dobrze naciągnięta nić pozwoli na równomierne przekrojenie blatów biszkoptu na kilka warstw. Ważne jest, aby trzymać ją pewne w dłoniach i operować jak piłą, delikatnie przesuwając w środku wypieku.

Długi nóż do chleba

Ten z ząbkami o długości ponad 20 cm znacznie ułatwi zadanie. W tym przypadku również nie zapomnij odczekać, aż ciasto całkowicie odparuje. Początkowo zaznacz płytkimi nacięciami grubość twoich blatów do tortu, aby były równe.

Zobacz też inne przepisy na torty i biszkopty:

Biszkopt z 4 jaj. Zobacz przepis, który zawsze się udaje
Biszkopt z 4 jaj. Zobacz przepis, który zawsze się udaje
Biszkopt z 4 jaj to doskonała baza do tortu. Dodaj do niego odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego.
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy możesz przełożyć kremem lub po prostu ozdobić go polewą. Jest bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Z budyniem, z 4 jaj lub z olejem
Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Z budyniem, z 4 jaj lub z olejem
Doskonale sprawdzi się jako zamiennik klasycznego murzynka lub jako blat do przekładania urodzinowego tortu.
Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? Wersja z budyniem, kruszonką lub pianką!
Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? Wersja z budyniem, kruszonką lub pianką!
Masz ochotę na proste ciasto? Wysyp jabłek sprawia, że biszkopt z jabłkami to obecnie jedno z najpopularniejszych ciast! Zobacz, jak je zrobić!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Owoce nie opadną na dno!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Owoce nie opadną na dno!
Biszkopt z truskawkami to jedno z najprostszych i wszechstronnych ciast - przygotuj je z galaretką, śmietaną lub budyniem! Sprawdź!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Z galaretką lub budyniem!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Z galaretką lub budyniem!
Biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką to pomysł na apetyczne letnie ciasto!
Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Ten tradycyjny wypiek lubią chyba wszyscy: oto biszkopt z jabłkami!
Jak zrobić keks - prosty przepis
Jak zrobić keks - prosty przepis
Wypełniony kandyzowanymi owocami!
Tagi: ciasto, tort
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/09.02.2018 13:31
A mnie nie pomagały żadne rady. Za każdym razem musiałam coś zepsuć. Moim niezawodnym sposobem od jakiegoś czasu jest po prostu mieszanka do wypieku biszkoptu z Polskich Młynów. Od kiedy z niej korzystam nie było sytuacji, żeby wypiek mi nie wyszedł :)
/27.11.2017 14:11
Niezawodny sposób na przepiękny biszkopt to oddzielnie ubicie białek i delikatne zmieszanie na samym końcu. Później po wyjęciu należy rzucić z wysokości około 0,5 m. Ja jeszcze używam mieszanki do wypieku biszkoptu od polskich młynów. Zawsze idealnie wychodzi