Czas wykonania: 110 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego,
- 5 jajek,
- 50 g masła,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- rodzynki - ilość według upodobań,
- opcjonalnie - cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Sernik z mascarpone i rodzynkami możesz dodatkowo oblać polewą czekoladową. Jeśli nie chcesz dodawać bakalii, użyj owoców sezonowych.
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Do miski wsyp cukier, dodaj twaróg, aromat waniliowy, a także masło. Całość miksuj przez kilka minut.
- Dodaj jajka i ser mascarpone, znowu miksuj przez kilka minut.
- Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj.
- Masę serową wymieszaj z rodzynkami.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na sernik z mascarpone.
- Ciasto piecz przez 80 minut w 170 stopniach C. Gdy wyłączysz piekarnik, nie wyciągaj tortownicy. Studź deser przy uchylonych drzwiczkach.
- Gotowy sernik z mascarpone posyp cukrem pudrem.
Sprawdź więcej przepisów na serniki:
Sernik krakowski
Szybki sernik
Sernik ze śmietaną
Sernik Izaura
Sernik wiedeński
Sernik Oreo