Sernik z mascarpone i rodzynkami - przepis na kuszące ciasto

Sernik z mascarpone ma nieco inną konsystencję, niż ten tradycyjny. Dodatek sera mascarpone sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza i bardziej wilgotna.
Weronika Kwaśniak / 04.12.2019 13:34
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z mascarpone i rodzynkami - przepis na kuszące ciasto fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 110 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego,
  • 5 jajek,
  • 50 g masła,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • rodzynki - ilość według upodobań,
  • opcjonalnie - cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Sernik z mascarpone i rodzynkami możesz dodatkowo oblać polewą czekoladową. Jeśli nie chcesz dodawać bakalii, użyj owoców sezonowych. 

Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  2. Do miski wsyp cukier, dodaj twaróg, aromat waniliowy, a także masło. Całość miksuj przez kilka minut.
  3. Dodaj jajka i ser mascarpone, znowu miksuj przez kilka minut.
  4. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj.
  5. Masę serową wymieszaj z rodzynkami.
  6. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na sernik z mascarpone.
  7. Ciasto piecz przez 80 minut w 170 stopniach C. Gdy wyłączysz piekarnik, nie wyciągaj tortownicy. Studź deser przy uchylonych drzwiczkach.
  8. Gotowy sernik z mascarpone posyp cukrem pudrem.

Sprawdź więcej przepisów na serniki:
Sernik krakowski
Szybki sernik
Sernik ze śmietaną
Sernik Izaura
Sernik wiedeński
Sernik Oreo

DRUKUJ PRZEPIS