Ciasto z makiem w nietypowej wersji: Makowa Panienka

Ciasto z makiem to nie tylko makowiec i strucla. Makowa Panienka to deser, który poza dodatkiem maku, zawiera również krem z budyniu i cytryny.
Weronika Kwaśniak / 25.11.2019 13:36
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z makiem w nietypowej wersji: Makowa Panienka fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 100 g cukru,
  • 150 g maku,
  • 4 białka,
  • 4 jajka,
  • 90 g wiórków kokosowych,
  • odrobina soli,
  • 100 g zmielonych migdałów.

Na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 250 g masła,
  • 90 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • skórka otarta z 3 cytryn.

Do polewy:

  • 200 g białej czekolady.
Przygotowanie:

Jeśli znudziły ci się klasyczne ciasta z makiem, musisz wypróbować ten przepis. Makowa Panienka to deser, w którym słodki smak budyniu i makowego placka, zostaje przełamany kwaśną nutą cytryny.

Całość zostaje zwieńczona polewą z białej czekolady - jeśli masz ochotę, posyp wierzch ciasta z makiem również kandyzowaną skórką pomarańczy.

  1. Weź 8 jajek i żółtka oddziel od białek. W dużej misce umieść 8 białek. Żółtka odłóż - 4 będą potrzebne do masy budyniowej, a 4 do ciasta na późniejszym etapie.
  2. Ubijaj białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.
  3. Partiami dodaj 100 g cukru, a potem 4 żółtka (po jednym).
  4. Dodaj zmielone migdały, mak, a także wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Blachę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  6. W tym czasie przygotuj masę budyniowo-cytrynową. Do rondelka wlej szklankę mleka i wsyp cukier.
  7. Zagotuj. 
  8. Drugą szklankę mleka wymieszaj osobno z 4 żółtkami, skórką otartą z cytryn, a także z proszkiem budyniowym.
  9. Masę budyniowo-cytrynową, przelej do gotującego się mleka z cukrem.
  10. Mieszaj trzepaczką, aż cała masa zgęstnieje.
  11. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
  12. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając partiami przestudzony budyń.
  13. Upieczone ciasto z makiem wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 2 blaty. Jeśli grubość placka na to pozwala, przekrój na 3 blaty.
  14. Ciasto przekładaj kremem budyniowym.
  15. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową Makową Panienkę polej polewą czekoladową. Odstaw ciasto z makiem do lodówki.

Zobacz więcej ciast z makiem:
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec zawijany
Makowiec japoński

DRUKUJ PRZEPIS