Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 100 g cukru,
- 150 g maku,
- 4 białka,
- 4 jajka,
- 90 g wiórków kokosowych,
- odrobina soli,
- 100 g zmielonych migdałów.
Na masę budyniową:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 250 g masła,
- 90 g cukru,
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- skórka otarta z 3 cytryn.
Do polewy:
- 200 g białej czekolady.
Przygotowanie:
Jeśli znudziły ci się klasyczne ciasta z makiem, musisz wypróbować ten przepis. Makowa Panienka to deser, w którym słodki smak budyniu i makowego placka, zostaje przełamany kwaśną nutą cytryny.
Całość zostaje zwieńczona polewą z białej czekolady - jeśli masz ochotę, posyp wierzch ciasta z makiem również kandyzowaną skórką pomarańczy.
- Weź 8 jajek i żółtka oddziel od białek. W dużej misce umieść 8 białek. Żółtka odłóż - 4 będą potrzebne do masy budyniowej, a 4 do ciasta na późniejszym etapie.
- Ubijaj białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.
- Partiami dodaj 100 g cukru, a potem 4 żółtka (po jednym).
- Dodaj zmielone migdały, mak, a także wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Blachę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
- W tym czasie przygotuj masę budyniowo-cytrynową. Do rondelka wlej szklankę mleka i wsyp cukier.
- Zagotuj.
- Drugą szklankę mleka wymieszaj osobno z 4 żółtkami, skórką otartą z cytryn, a także z proszkiem budyniowym.
- Masę budyniowo-cytrynową, przelej do gotującego się mleka z cukrem.
- Mieszaj trzepaczką, aż cała masa zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
- Masło utrzyj na puszystą masę, dodając partiami przestudzony budyń.
- Upieczone ciasto z makiem wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 2 blaty. Jeśli grubość placka na to pozwala, przekrój na 3 blaty.
- Ciasto przekładaj kremem budyniowym.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową Makową Panienkę polej polewą czekoladową. Odstaw ciasto z makiem do lodówki.
Zobacz więcej ciast z makiem:
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec zawijany
Makowiec japoński