Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 170 g mąki,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 50 g ciemnego kakao bez cukru,
- 4 łyżki mleka,
- 6 jajek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na krem:
- opakowanie ciasteczek Oreo,
- 230 g masła bez soli,
- 360 g cukru pudru,
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%,
- mała szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Tort Oreo zasmakuje każdemu miłośnikowi tych waniliowo-kakaowych ciasteczek. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu: wystarczy upiec pyszne, kakaowe biszkopty i zrobić nasz banalnie prosty krem maślany do tortu. W tej wersji jednak do kremu polecamy dodać pokruszone ciasteczka. Jak krok po kroku zrobić tort Oreo?
- Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj.
- Wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dwie tortownice o jednakowej wielkości natłuść miękkim masłem. Wlej ciasto po równo do obu.
- Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy biszkopt będzie się piekł, przygotuj krem do tortu. Masło miksuj na średnich obrotach tak długo, aż będzie miało kremową konsystencję.
- Dodaj cukier puder i stopniowo zwiększaj obroty miksera. Dodaj ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę oraz szczyptę soli. Ubijaj jeszcze przez minutę.
- W torebce strunowej pokrusz ciasteczka Oreo. Możesz do tego użyć wałka lub tłuczka. Dodaj pokruszone ciasteczka do kremu i wymieszaj łyżką.
- Krem podziel na dwie części. Pierwszą przełóż blaty – wcześniej każdy biszkopt przekrój na pół.
- Drugą porcja kremu posmaruj wierzch oraz boki tortu.
- Na górze ciasta możesz wetknąć kilka ciastek lub innych ulubionych słodyczy. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów na torty:
Tort czekoladowy
Tort Pavlova
Tort bezowy
Tort jednorożec