Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 g mąki pszennej typu 450,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- ok. 140 g majonezu,
- 4 jajka,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1 łyżka kakao,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Babka majonezowa to prosty sposób na idealnie wilgotne i pyszne ciasto na Wielkanoc. Nasza babka wygląda wyjątkowo pięknie – wszystko dzięki dodatkowi kakao w części ciasta. Do jasnej części możesz dodać za to ekstraktu lub cukru waniliowego.
Górę babki ozdób lukrem i płatkami migdałowymi. Możesz też przygotować polewę czekoladową. Jak przygotować dwukolorową babkę majonezową?
- W dużej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Gdy konsystencja będzie przypominała puch, dodaj majonez i miksuj jeszcze chwilę.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż całkowicie się połączą. Podziel ciasto na dwie części.
- Do pierwszej części ciasta dodaj kakao. Do drugiej możesz dodać wanilię.
- Przełóż do foremki najpierw jedną, a potem drugą masę.
- Babkę majonezową piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto jeszcze na około 10 minut w uchylonym piekarniku.
- Wystudź jeszcze chwilę, po czym wyjmij babkę z foremki. Jeszcze ciepłą polej lukrem, a następnie posyp np. płatkami migdałowymi. Smacznego!
Więcej wielkanocnych przepisów:
Jajka faszerowane awokado
Prosty biszkopt z 4 jaj
Żurek wielkanocny
Rolada serowa ze szpinakiem
Rolada szpinakowa z łososiem