Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto

Babka majonezowa jest wyjątkowo wilgotna, puszysta i miękka. Robi się ją zaledwie z 7 składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.
Urszula Wilczkowska / 27.01.2020 15:49
DRUKUJ PRZEPIS
Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 g mąki pszennej typu 450,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • ok. 140 g majonezu,
  • 4 jajka,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1 łyżka kakao,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:

Babka majonezowa to prosty sposób na idealnie wilgotne i pyszne ciasto na Wielkanoc. Nasza babka wygląda wyjątkowo pięknie – wszystko dzięki dodatkowi kakao w części ciasta. Do jasnej części możesz dodać za to ekstraktu lub cukru waniliowego.

Górę babki ozdób lukrem i płatkami migdałowymi. Możesz też przygotować polewę czekoladową. Jak przygotować dwukolorową babkę majonezową?

  1. W dużej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Gdy konsystencja będzie przypominała puch, dodaj majonez i miksuj jeszcze chwilę.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż całkowicie się połączą. Podziel ciasto na dwie części.
  4. Do pierwszej części ciasta dodaj kakao. Do drugiej możesz dodać wanilię.
  5. Przełóż do foremki najpierw jedną, a potem drugą masę.
  6. Babkę majonezową piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto jeszcze na około 10 minut w uchylonym piekarniku.
  7. Wystudź jeszcze chwilę, po czym wyjmij babkę z foremki. Jeszcze ciepłą polej lukrem, a następnie posyp np. płatkami migdałowymi. Smacznego!

Więcej wielkanocnych przepisów:
Jajka faszerowane awokado
Prosty biszkopt z 4 jaj
Żurek wielkanocny
Rolada serowa ze szpinakiem
Rolada szpinakowa z łososiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)