Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser

Babka gotowana to bardzo prosty sposób na ciasto dla osób, które nie mają piekarnika, a chcą przyrządzić pyszny deser. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Urszula Wilczkowska / 28.01.2020 12:14
DRUKUJ PRZEPIS
Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej, typ 450,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g margaryny,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Nawet jeśli nie masz piekarnika (lub jest aktualnie zajęty przez pyszne mięsiwa), nie musisz rezygnować z upieczenia tradycyjnej babki wielkanocnej. Z pomocą przyjdzie ci babka gotowana, która jest szybka, prosta i – co najważniejsze – nie ma szans się przypalić.

Gotuje się ją w kąpieli wodnej, zatem naczynie, w której się znajduje, należy włożyć do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Jak przygotować babkę gotowaną?

  1. Żółtka jaj oddziel od białek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną na idealnie gładką masę. Białka ubij na sztywno.
  3. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy maślanej.
  4. Dodaj do masy ekstrakt migdałowy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj – najlepiej za pomocą szpatułki lub łyżki.
  5. Ciasto wlej do metalowej foremki, a tę włóż do garnka wypełnionego w połowie zimną wodą. Przykryj foremkę pokrywką i dociąż ją tak, by się nie wynurzała.
  6. Przykryj garnek i doprowadź wodę do zagotowania. Od tego momentu gotuj babkę przez około 1 godzinę i 15 minut.
  7. Odłóż babkę gotowaną do ostygnięcia, a następnie oprósz ją cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka ucierana
Ciasto wiewiórka
Ciasto Kinder Bueno
Kopiec kreta

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)