Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 450,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 250 g margaryny,
- 6 dużych jajek,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Nawet jeśli nie masz piekarnika (lub jest aktualnie zajęty przez pyszne mięsiwa), nie musisz rezygnować z upieczenia tradycyjnej babki wielkanocnej. Z pomocą przyjdzie ci babka gotowana, która jest szybka, prosta i – co najważniejsze – nie ma szans się przypalić.
Gotuje się ją w kąpieli wodnej, zatem naczynie, w której się znajduje, należy włożyć do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Jak przygotować babkę gotowaną?
- Żółtka jaj oddziel od białek.
- Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną na idealnie gładką masę. Białka ubij na sztywno.
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy maślanej.
- Dodaj do masy ekstrakt migdałowy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj – najlepiej za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Ciasto wlej do metalowej foremki, a tę włóż do garnka wypełnionego w połowie zimną wodą. Przykryj foremkę pokrywką i dociąż ją tak, by się nie wynurzała.
- Przykryj garnek i doprowadź wodę do zagotowania. Od tego momentu gotuj babkę przez około 1 godzinę i 15 minut.
- Odłóż babkę gotowaną do ostygnięcia, a następnie oprósz ją cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka ucierana
Ciasto wiewiórka
Ciasto Kinder Bueno
Kopiec kreta