Puszysty sernik japoński. Zobacz przepis na wyjątkowy deser

Sernik japoński to wyjątkowo pyszny sernik. Jest tak lekki i puszysty, że jego struktura przypomina wręcz suflet. Oto jak go przygotować w domu.
Urszula Wilczkowska / 02.12.2019 13:21
DRUKUJ PRZEPIS
Puszysty sernik japoński. Zobacz przepis na wyjątkowy deser fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g śmietankowego serka (lub serka mascarpone),
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 50 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • skórka z całej cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • cukier puder.
Przygotowanie:

Sernik japoński z pewnością miło zaskoczy twoją rodzinę. Jest lekki i puszysty niczym pianka. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznego sernika na święta!

Swoją konsystencję sernik japoński zawdzięcza przede wszystkim ubitym białkom i pieczeniu w kąpieli wodnej. To właśnie ta metoda gwarantuje, że sernik będzie idealnie i równomiernie dopieczony, ale nie będzie pękał z wierzchu. Doskonale sprawdzi się w przygotowaniu sernika nowojorskiego.

Niech cię jednak nie przerazi kąpiel wodna. Sernik japoński jest bardzo prosty w przygotowaniu: nie wymaga mielonego twarogu, pieczenia spodu ani robienia skomplikowanej polewy. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem i świeżymi owocami. Jak upiec ten pyszny deser?

  1. Składniki na sernik japoński powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij więc wszystko odpowiednio wcześniej, by były gotowe.
  2. Zagotuj w dużym garnku wodę. Połóż na nim miskę i dodaj do niej masło, serek oraz mleko. Trzepaczką rozcieraj je aż wszystkie dokładnie się połączą, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj żółtka jaj, mąkę tortową i ziemniaczaną, sok oraz skórkę z cytryny i wymieszaj, aż nie będzie w masie grudek.
  4. Białka zacznij ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier. Powinna powstać gładka i lśniąca masa.
  5. Dodaj białka ubite  cukrem do drugiej masy i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
  6. Ciasto przelej do formy i owiń szczelnie folią aluminiową.
  7. Sernik japoński piecze się w kąpieli wodnej. Formę włóż do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego do 1/3 wrzątkiem.
  8. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejnych 30 minut.
  9. Sernik zostaw w otwartym piekarniku jeszcze przez pół godziny.
  10. Ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na serniki:
Przepyszny sernik na ciemnym spodzie
Doskonały w smaku sernik czekoladowy
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)