Składniki:
- 50 g miękkiego masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżka mąki tortowej.
Przygotowanie:
Fondant czekoladowy to deser, którym z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Chociaż to bardzo eleganckie ciastko, nie wymaga dużych przygotowań ani drogich składników – w tym przypadku to w prostocie tkwi jego siła.
Najlepiej smakuje posypany cukrem pudrem i podany ze świeżymi malinami. Jak zrobić idealny fondant czekoladowy?
- Foremki wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką.
- Rozgrzej piekarnik i blaszkę do pieczenia do temperatury 200 stopni.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i sól i wymieszaj rózgą na gładką masę.
- Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wlej masę do 4 foremek i ustaw na blaszce do pieczenia. Piecz przez 8 minut.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty. Wyjmij na talerzyk, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Inne przepisy na pyszne czekoladowe desery:
Tort czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik z białą czekoladą
Blok czekoladowy