Fondant czekoladowy. Przepis na idealny deser z płynnym środkiem

Fondant czekoladowy to naprawdę wyjątkowy deser. Po rozkrojeniu wypływa z niego pyszna, czekoladowa masa.
Urszula Wilczkowska / 13.12.2019 15:19
DRUKUJ PRZEPIS
Fondant czekoladowy. Przepis na idealny deser z płynnym środkiem fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 g miękkiego masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki tortowej.
Przygotowanie:

Fondant czekoladowy to deser, którym z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Chociaż to bardzo eleganckie ciastko, nie wymaga dużych przygotowań ani drogich składników – w tym przypadku to w prostocie tkwi jego siła.

Najlepiej smakuje posypany cukrem pudrem i podany ze świeżymi malinami. Jak zrobić idealny fondant czekoladowy?

  1. Foremki wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką.
  2. Rozgrzej piekarnik i blaszkę do pieczenia do temperatury 200 stopni.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  4. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i sól i wymieszaj rózgą na gładką masę.
  5. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Wlej masę do 4 foremek i ustaw na blaszce do pieczenia. Piecz przez 8 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty. Wyjmij na talerzyk, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Inne przepisy na pyszne czekoladowe desery:
Tort czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik z białą czekoladą
Blok czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)