Potrawy wigilijne fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - lista i przepisy na 12 potraw na Wigilię

Potrawy wigilijne opierają się na prostych, typowych dla polskiej kuchni składnikach. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smażonego karpia, marynowanych śledzi, czerwonego barszczu, a także makowca czy piernika.
Weronika Kwaśniak / 03.11.2020 14:35
Potrawy wigilijne fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne, mimo że przygotowywane z nieskomplikowanych składników, wymagają pewnego doświadczenia w kuchni, cierpliwości a także nierzadko wcześniejszego przygotowania półproduktów, np. zakwasu na barszcz czy ciasta na piernik (na 3 tygodnie przed świętami).

Tradycja mówi o 12 potrawach na wigilię. Wśród nich powinny pojawić się smażone, pieczone i marynowane ryby, pierogi z grzybowym farszem, przynajmniej jedna zupa - barszcz czerwony albo zupa grzybowa i prawdziwie świąteczne ciasta - serniki, makowce i pierniki.

Spis 12 wigilijnych potraw:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Zupa grzybowa
  3. Ryba po grecku
  4. Karp
  5. Kapusta wigilijna
  6. Pierogi
  7. Kluski z makiem
  8. Śledź
  9. Kompot wigilijny
  10. Makowiec
  11. Piernik
  12. Sernik
  13. Więcej przepisów wigilijnych 

Potrawy wigilijne - barszcz czerwony z uszkami

To zupa obowiązkowa na każdym wigilijnym stole. W wielu domach barszcz czerwony serwowany jest z uszkami z kapustą i grzybami, z krokietami albo pieczonymi pasztecikami (z tym samym farszem).

Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny przygotujesz na bazie pieczonych buraków nieobranych ze skórki i jabłek, z dodatkiem typowych dla kuchni polskiej przypraw - liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty wywar, wystarczy zrobić barszcz na zakwasie. Pamiętaj, że zakwas należy przygotować przynajmniej na tydzień przed wigilią.

przepis na barszcz czerwony na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - zupa grzybowa

Tradycyjne zupa grzybowa wigilijna jest przygotowana na bazie suszonych grzybów - najlepiej gdyby to były prawdziwki lub podgrzybki.

Zupę grzybową można serwować ze świeżym, razowym pieczywem (najlepiej samodzielnie upieczonym) albo z grubym makaronem np. typu pappardelle.

przepis na zupę grzybową na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - ryba po grecku

Nazwa potrawy wskazuje na śródziemnomorskie pochodzenie, jednak ryba po grecku to typowo polska potrawa. Do jej przygotowania warto użyć miruny, dorsza lub tilapii. Smażoną rybę możesz zastąpić duszoną, gotowaną na parze lub pieczoną w piekarniku.

Ryba po grecku najczęściej jest podawana pod marchewką i pietruszką w pomidorowym sosie z dodatkiem korzennych przypraw. W niektórych regionach kraju dodaje się do niej sera i bakalii.

Ryba po grecku według Agnieszki Maciąg

ryba po grecku na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - karp

W czasie wigilijnej kolacji podaje się karpia smażonego, karpia w galarecie, karpia po żydowsku lub lżejszego karpia pieczonego w piekarniku, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom lekkostrawnych potraw.

Innym pomysłem na podanie karpia może być przepis na karpia po staropolsku lub karpia w zalewie octowej

3 przepisy na karpia
Przedwojenny karp wigilijny na szaro
Karp z pieca z pieczarkami

przepis na karpia na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - kapusta

Duszona kapusta wigilijna to połączenie białej i kiszonej kapusty z przyprawami i z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek węgierek.

Inną wersją kapusty podawanej na wigilię jest ta z grochem, doprawiano kminkiem i majerankiem. W zależności od upodobań możesz zmienić proporcje kapusty, aby była kwaśniejsza lub słodsza. To jedno z tych dań, które warto przygotować na 2-3 dni przed świętami.

Kapusta z grochem
Bigos wigilijny
Łazanki z kapustą

Potrawy wigilijne - pierogi

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to odpowiednio dobrane proporcje kiszonej kapusty, suszonych grzybów, kminku, pieprzu oraz innych przypraw. Kluczowe jest odpowiednie ciasto na pierogi, które musi być cienkie i delikatne po zlepieniu i ugotowaniu. 

Ale pierogi, które podasz podczas wigilijnej kolacji mogą mieć również zupełnie inny, nieco bardziej wyszukany farsz.

Pierogi z grzybami i orzechami
Pierogi ruskie
Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

przepis na pierogi wigilijne
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - kluski z makiem

To najczęściej forma wigilijnego deseru, za którym przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zrobisz je z z masy makowej, czyli namoczonego maku połączonego z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową.

Kluski z makiem na wigilię to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Warto dodać do niego korzenne przyprawy, aby nabrały wyjątkowego smaku.

przepis na kluski z makiem na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - śledź

Śledź jest niezwykle wdzięczną rybą - da się go przygotować na niezliczoną ilość sposobówFani klasycznego śledzia w oleju z cebulką z pewnością zachwycą się także śledziem na słodko z rodzynkami  lub sosie musztardowym.

Na miesiąc przed świętami możesz wykonać śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej, które nabiorą charakterystycznego korzennego smaku.

Śledzie po kaszubsku
Tatar ze śledzia
Śledzie w śmietanie
Sałatka śledziowa na święta
Śledzie imbirowe z orzechami
Śledzie w sosie rodzynkowym

przepis na śledzie na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - kompot z suszu

Kompot z suszu to napój, który musi znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Do jego przygotowania potrzebne są nie tylko suszone owoce (suszone jabłko, gruszka, śliwka, daktyle oraz morele) ale również bakalie. Jeżeli jego smak jest zbyt ostry lub kwaśny, wystarczy doprawić miodem, cynamonem i goździkami.

Kompot z suszu ma bardzo specyficzny smak i nie wszyscy za nim przepadają. Jeżeli robisz większą wigilijną kolację, warto przygotować drugi napój do wyboru.

Kompot z jabłek lub gruszek
Kompot ze śliwek

przepis na kompot z suszu na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - makowiec

Mak przynosi szczęście i bogactwo, jak dawniej wierzono, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Tradycyjnie przygotowywany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego stanowi bazę dla makowca zawijanego.

Jeżeli boisz się pęknięć na cieście, wystarczy makowiec zawinąć w papier do pieczenia przed włożeniem do piekarnika lub wybierz wersję bez ciasta, czyli tak zwany makowiec japoński. Wilgotne i delikatne ciasto uzyskasz przez dodanie jabłek - zarówno w postaci musu, jak i kawałków pokrojonych w kostkę.

Jeżeli przygotowujesz ciasto na szybko, użyj gotowej masy makowej, jednak nic nie przebije tej domowej z ręcznie zmielonym makiem.

Makowiec na kruchym cieście
Lukrowany makowiec
Makowiec na biszkopcie

przepis na makowiec na wigilię
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - piernik

Planując wyjątkowe ciasto na święta, przemyśl wcześniejsze przygotowanie staropolskiego piernika, czyli dojrzewającego, który należy wykonać na 4 tygodnie przed wigilią.

Jeżeli przeoczyłaś ten moment i szukasz przepisu na szybko, wybierz spośród piernika na piwie lub z miodem. Osoby z nietolerancją pokarmową, również mogą cieszyć się smakami bożonarodzeniowymi – rozwiązaniem jest piernik bez jajek, piernik bezglutenowy, który smakuje równie pysznie!

Jeżeli co roku masz problem czym przełożyć piernik, wystarczy wykorzystać jedna z najprostszych wersji z powidłami śliwkowymi. Chcesz, aby wypiek był delikatny i wilgotny? Sprawdź wersję piernika z jabłkami, które dobrze utrzymują wilgoć w cieście.

przepis na piernik wigilijny
fot. Adobe Stock

Potrawy wigilijne - sernik

Tradycyjny sernik królewski to jeden z najczęstszych wyborów na święta. Jeżeli wolisz bardziej piankowe i puszyste wersje, wystarczy wybrać przepis na sernik wiedeński. W przypadku ciast bez pieczenia najlepiej sprawdzi się treściwy sernik Chatka Baba Jagi, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. 

Istotne jest, aby podczas przygotowywania deseru sprawdzić, który ser twarogowy wybrać, aby dodać mniej masła lub kogla-mogla. Konsystencja jest ważna w przypadku, gdy nie chcemy zagęszczać sera mąka ziemniaczana lub kisielem.

Sernik krakowski
Sernik wiedeński w polewie kajmakowej
Sernik wegański
Sernik z rosą
Sernik na spodzie z herbatników

przepis na sernik wigilijny
fot. Adobe Stock

Przepisy na 12 tradycyjnych potraw wigilijnych:

Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler z dodatkiem masła i pietruszki to wyborne dania na świąteczną kolację. Ich przygotowanie zajmie ci około 60 minut.
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Przygotowywana jest z dodatkiem liści laurowych, czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Zupa ryba Magdy Gessler - przepis na pyszną i sycącą zupę
Zupa ryba Magdy Gessler - przepis na pyszną i sycącą zupę
Zupa rybna Magdy Gessler doprawiona jest koncentratem pomidorowym i śmietanką kremówką. Jej przygotowanie zajmie ci około godziny.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Dania z ryb - 43 przepisy świąteczne
Dania z ryb - 43 przepisy świąteczne
Dania z ryb są jednymi z najważniejszych na świątecznym stole. Przygotowałyśmy 43 przepisy, które z pewnością cię zainspirują.
Uszka z grzybami na Wigilię. Przepis, składniki i przygotowanie
Uszka z grzybami na Wigilię. Przepis, składniki i przygotowanie
Uszka z grzybami to niezastąpiony dodatek do świątecznego barszczu. Nie zajmują dużo czasu, a dodadzą mu niepowtarzalnego smaku.
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie to idealne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną.
4 Przepisy na śledzie
4 Przepisy na śledzie
Śledzie na wigilijnym i świątecznym stole być powinny. W artykule znajdziecie kilka ciekawych przepisów na: sałatkę śledziową, śledź w śmietanie, śledź w oleju, rolmopsy.
Przepis na kaszę z grzybami - kaszotto z grzybami
Przepis na kaszę z grzybami - kaszotto z grzybami
Pewnie wiele razy jadłaś risotto - może na Gwiazdkę spróbujesz przygotować kaszotto z grzybami?
Karp na słodko - Magda Gessler poleca
Karp na słodko - Magda Gessler poleca
Karp na słodko to naprawdę oryginalny przepis na świątecznego karpia!
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Świąteczne pierogi w nietypowej odsłonie!
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Wigilijna kapusta postna
Wigilijna kapusta postna
Aromatyczna - z suszonymi grzybami, cebulą i pyszną zasmażką.
Łamańce z makiem
Łamańce z makiem
Tradycyjny deser wigilijny, specjalność kuchni polskiej.
Śledzie z papryką
Śledzie z papryką
Śledzie są na świątecznym stole niezastąpione - może w formie maleńkiej przekąski?
Barszcz czerwony - przepis
Barszcz czerwony - przepis
Nieodłączny element wigilijnego menu!
Wigilijne pierogi
Wigilijne pierogi
Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Magda Gessler poleca - ryba w cieście
Magda Gessler poleca - ryba w cieście
Ciekawa inspiracja na świąteczne danie - ryba zapiekana w pysznym cieście!
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Świąteczne potrawy świetnie smakują również w nietypowej odsłonie - sprawdź propozycję Magdy Gessler.
Magda Gessler poleca - ryba na słodko
Magda Gessler poleca - ryba na słodko
Tradycyjny przepis na rybę - idealna na świąteczny stół! Karp z bakaliami na słodko.