Na ciasto:
Na farsz:
Do podania:
Pierogi wigilijne to potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem zrób je w niestandardowej wersji - ze szpinakiem i rybą. Przedstawiamy, jak krok po kroku przygotować zielone pierogi z pstrągiem według przepisu Magdy Gessler.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - przepis
1. Szpinak parz i zmiksuj, usuwając nadmiar wody.
2. Połącz z mąką i jajkami.
3. Zagnieć ciasto, dodając około 2 łyżek ciepłej wody i sól.
4. Odstaw na czas przygotowania farszu.
5. Zmiksuj pozbawionego ości pstrąga z bryndzą i masłem.
6. Teraz wmieszaj pokrojony koperek i posiekaną dymkę.
7. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, nałóż farsz i zlep pierogi, formując ozdobny brzeg.
8. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 2–3 minut od wypłynięcia.
9. Podawaj z kwaśną śmietaną.