Sałatka śledziowa na święta - przepis, składniki i przygotowanie

Sałatka śledziowa na święta jest szybka w przygotowaniu, a dodatek świeżego ogórka dodaje jej orzeźwienia. Śledziowa sałatka na Wigilię to hit bożonarodzeniowego stołu.
/ 14.11.2019 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka śledziowa na święta - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 matiasy śledziowe
  • jabłko
  • pół cytryny
  • pół świeżego ogórka
  • cebula
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki śmietany
  • koperek
  • pieprz cayenne i czarny
Przygotowanie:

Sałatka śledziowa na święta to danie postne na Wigilię, którego nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Nasza propozycja to przepis z dodatkiem świeżego ogórka, który przełamuje słoność śledzia oraz jabłka, które nadaje przekąsce słodyczy.

Połączenie matiasów i chrupiących składników sprawdzi się doskonale podczas bożonarodzeniowego biesiadowania. Warto podać je z chrupkim pieczywem. Zerknij koniecznie jak zrobić tradycyjne potrawy na Wigilię, które wcale nie muszą być czasochłonne!

  1. Śledzie (najlepiej matiasy) opłucz, odmocz, osącz. Pokrój je na kawałki, najlepiej w grubszą kostkę.
  2. Jabłko umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazdko nasienne. Pokrój w plasterki lub kostkę, ułóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny.
  3. Jabłka przykryj warstwą śledzia.
  4. Świeżego ogórka pokrój w słupki albo kostkę, ułóż warstwę na śledziu.
  5. Obraną cebulę pokrój w półkrążki, przesmaż na maśle, wystudź, wyłóż na sałatkę.
  6. Całość posyp koperkiem i pieprzem i polej śmietaną.

Więcej przepisów wigilijnych: Rybne kotlety alternatywa dla tradycyjnego karpia

Ryba na słodko? Przepis na karpia wg Magdy Gessler
Ryba po grecku na święta i nie tylko

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)