Poznajcie przepis Piotra Ceranowicza na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i serem feta. Będą idealne na jesienny obiad lub kolację!
Gotowane lub podsmażone - wyśmienite w obu wariantach, fot. materiały prasowe Lubella
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta - przepis
Składniki:
• 600 g mąki,
• 300 ml gorącej wody,
• 30 g rozpuszczonego masła,
• 2 torebki kaszy gryczanej,
• 5 białych cebul,
• 250 g sera feta,
• 3 ząbki czosnku,
• 200 g wędzonego boczku,
• pęczek pietruszki,
• kwaśna śmietana 18 %,
• czarnuszka,
• olej,
• sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.
- Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany.
- Kaszę mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.
- Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć, by były chrupiące.
- Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.
Smacznego!
* W przepisie użyto mąki Lubella Puszysta poznańska i Kaszy Gryczanej Lubella
Zobacz też: Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
W oparciu o materiał prasowy marki Lubella