Składniki:
- karp o wadze około 1,2 kg
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy do smażenia
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 1 szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karp na słodko według przepisu Magdy Gessler to potrawa, która ucieszy podniebienie każdego domownika. Jego wykonanie wcale nie jest trudne. Przedstawiamy, jak go zrobić krok po kroku.
Gołąbki z kaszy i grzybów - przepis Magdy Gessler
1. Rybę oskrob z łusek, starannie wyczyść, wypłucz, natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
2. Zostaw na 2–3 godziny w lodówce.
3. Po upływie czasu pokrój rybę na dzwonka i podsmaż na oleju.
Przepis Magdy Gessler - kotlety z karpia
4. Usmażone kawałki przełóż do żaroodpornego naczynia.
5. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni.
6. Na innej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i cynamon oraz rumiane płatki.
7. Mieszaj przez minutę, a następnie polej tym rybę.
8. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".