Śledzie w śmietanie przygotowywane na bazie marynowanych filetów to ciekawa propozycja przystawki. Dopełnione pokrojonym słodkim jabłkiem, ogórkiem konserwowym lub cebulą, możemy dowolnie komponować smaki. Z dodatkiem kwaśnej śmietany z majonezem lub jogurtem greckim możemy podawać na wielkanocny stół. Sprawdź nasze przepisy na śledzie w śmietanie!
Śledzie w śmietanie z jabłkiem: przepis
Oto składniki na śledzie w śmietanie z jabłkiem:
- woda
- 3 marchewki
- 2 średnie cebule
- liście laurowe
- szczypta cukru
- łyżka octu
- olej
- kilogram śledzi
- 3 jabłka
- kwaśna śmietana
- posiekana pietruszka
- szczypta cynamonu
Jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem?
Śledzie marynujemy na kilka dni przed przygotowaniem całego dnia. Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy pokrojoną marchewkę razem z liściem laurowym, pieprzem, szczyptą cukru oraz octu. Kroimy cebulę w piórka. Śledzie wkładamy do słoików i zalewamy przygotowaną mieszanką. Odstawiamy na parę dni. Myjemy i kroimy jabłka w drobną kosteczkę. Siekamy pietruszkę. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z cynamonem i jabłkiem. Polewamy sosem śledzie. Tak przygotowane śledzie w śmietanie możemy podawać z posiekaną pietruszką do dekoracji. Doskonale smakują w asyście pumpernikla lub białego pieczywa.
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem: przepis
Oto składniki na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem:
- 3 ogórki konserwowe
- 2 średnie cebule
- szklanka kwaśnej śmietany
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- kilogram marynowanych śledzi
Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem?
Śledzie kroimy na kawałeczki i odkładamy na półmisek. Ogórki kroimy w plasterki. Siekamy cebule, szczypiorek oraz rzodkiewki. Mieszamy dokładnie i dolewamy kwaśną śmietanę do mieszanki. Wcześniej przygotowane śledzie polewamy śmietana z warzywami. Tak przyrządzone śledzie w śmietanie idealnie sprawdzą się jako przystawka na święta.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą: przepis
Oto składniki na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą:
- jabłko
- 500 g śledzi
- szczypta soli
- 2 szklanki octu ryżowego
- pół szklanki cukru
- 3 ząbki czosnku
- kwaśna śmietana
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- liście laurowe
- 2 średnie cebule
Jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą?
Śledzie dokładnie myjemy i czyścimy. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Przygotowujemy zalewę z octu, cukru, czosnku, liści laurowych i soli. Siekamy cebulę w piórka. Śledzie przekładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką. Wkładamy cebulę. Odstawiamy na 3-4 dni do zamarynowania. Myjemy i kroimy jabłko w kosteczkę. Wyciągamy cebulę z zalewy i mieszamy z pokrojonym jabłkiem. Mieszamy z kwaśną śmietaną. Tak przygotowane śledzie w śmietanie idealnie komponują się z bagietką lub ugotowanym puree ziemniaczanym.
Sprawdź inne przepisy na Wielkanoc