ŚLEDZIE W ŚMIETANIE: śledzie w śmietanie z jabłkiem i inne

śledzie w śmietanie fot. Fotolia
Śledzie w śmietanie to tradycyjna polska przystawka, która doskonale sprawdzi się na świąteczny stół – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 12.06.2017 13:31
śledzie w śmietanie fot. Fotolia

Śledzie w śmietanie przygotowywane na bazie marynowanych filetów to ciekawa propozycja przystawki. Dopełnione pokrojonym słodkim jabłkiem, ogórkiem konserwowym lub cebulą, możemy dowolnie komponować smaki. Z dodatkiem kwaśnej śmietany z majonezem lub jogurtem greckim możemy podawać na wielkanocny stół. Sprawdź nasze przepisy na śledzie w śmietanie!

Śledzie w śmietanie z jabłkiem: przepis

Oto składniki na śledzie w śmietanie z jabłkiem:

  • woda
  • 3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • liście laurowe
  • szczypta cukru
  • łyżka octu
  • olej
  • kilogram śledzi
  • 3 jabłka
  • kwaśna śmietana
  • posiekana pietruszka
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem?

Śledzie marynujemy na kilka dni przed przygotowaniem całego dnia. Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy pokrojoną marchewkę razem z liściem laurowym, pieprzem, szczyptą cukru oraz octu. Kroimy cebulę w piórka. Śledzie wkładamy do słoików i zalewamy przygotowaną mieszanką. Odstawiamy na parę dni. Myjemy i kroimy jabłka w drobną kosteczkę. Siekamy pietruszkę. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z cynamonem i jabłkiem. Polewamy sosem śledzie. Tak przygotowane śledzie w śmietanie możemy podawać z posiekaną pietruszką do dekoracji. Doskonale smakują w asyście pumpernikla lub białego pieczywa.

Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem: przepis

Oto składniki na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem:

  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 średnie cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • kilogram marynowanych śledzi

Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem?

Śledzie kroimy na kawałeczki i odkładamy na półmisek.  Ogórki kroimy w plasterki. Siekamy cebule, szczypiorek oraz rzodkiewki. Mieszamy dokładnie i dolewamy kwaśną śmietanę do mieszanki. Wcześniej przygotowane śledzie polewamy śmietana z warzywami. Tak przyrządzone śledzie w śmietanie idealnie sprawdzą się jako przystawka na święta.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą: przepis

Oto składniki na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą:

  • jabłko
  • 500 g śledzi
  • szczypta soli
  • 2 szklanki octu ryżowego
  • pół szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • liście laurowe
  • 2 średnie cebule

Jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą?

Śledzie dokładnie myjemy i czyścimy. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Przygotowujemy zalewę z octu, cukru, czosnku, liści laurowych i soli. Siekamy cebulę w piórka. Śledzie przekładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką. Wkładamy cebulę. Odstawiamy na 3-4 dni do zamarynowania. Myjemy i kroimy jabłko w kosteczkę. Wyciągamy cebulę z zalewy i mieszamy z pokrojonym jabłkiem. Mieszamy z kwaśną śmietaną. Tak przygotowane śledzie w śmietanie idealnie komponują się z bagietką lub ugotowanym puree ziemniaczanym.

Sprawdź inne przepisy na Wielkanoc

Redakcja poleca

REKLAMA