piernik z jabłkami fot. Adobe Stock

Jak zrobić piernik z jabłkami? Zobacz, jak upiec go z orzechami lub na oleju!

Nie wiesz, jaki zrobić piernik na święta? Jeżeli lubisz smak jabłek, wykorzystaj je w połączeniu z korzennymi przyprawami!
Sylwia Kazimierczuk / 13.11.2018 12:39
piernik z jabłkami fot. Adobe Stock

Piernik z jabłkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Kostka masła
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mieszanki piernikowej
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
  • 2 średnie jabłka typu Jonagold lub Kortland

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Roztop masło i dosyp przyprawę piernikową i sól.
  2. Dolej mleko, powidła śliwkowe oraz jajka, gdy tylko masa nieco przestygnie. Wsyp cukier. Odstaw na bok.
  3. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do masy. Połącz z mąką. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut do suchego patyczka.

Z dodatkiem orzechów

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kostka masła
  • 3 jajka
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka mielonego kardamonu
  • Łyżeczka kakao
  • Pół szklanki cukru
  • 2 średnie jabłka
  • Garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej dokładnie i dodaj cukier.
  2. W garnku lub rondelku roztop masło i dodaj powidła śliwkowe lub dżem. Podgrzej i po chwili włóż miód, dosyp przyprawy piernikowe, kakao oraz masę jajeczną.
  3. Jabłka obierz i pokrój w drobną kosteczkę i połącz z posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
  4. Połącz wszystkie składniki i przełóż masę piernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut do suchego patyczka.
  6. W ten sposób przygotowany domowy piernik możesz przełożyć dodatkowo powidłami lub dżemem.

Jakie jabłka wybrać do piernika?

W zależności od upodobań, najlepiej sprawdzą się kontrastowe smaki. Kwaśne jabłka, zwłaszcza Antonówki, Szara Reneta lub Kortland świetnie sprawdzą się do zbalansowania słodkiego smaku. Jeżeli chcesz, aby w pierniku były wyraźniejsze, wystarczy pokroić je w dużą lub średnią kostkę. W przypadku, gdy chcemy, aby ciasto poprzez jego dodanie było wilgotne, wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach – wtedy będzie mniej wyczuwalne, a uzyskamy zamierzony efekt.

Upieczony na oleju

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka kakao
  • Łyżka mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki oleju
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki miodu
  • Szczypta soli
  • 2 średnie jabłka
  • Garść posiekanej żurawiny

Przygotowanie

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej dokładnie. W rondelku wymieszaj olej razem z przyprawami do piernika, kakao, cukrem oraz dowolnym miodem.
  2. Dodaj powidła śliwkowe. Podgrzej i poczekaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj roztrzepane jajka po wystudzeniu masy.
  3. Obierz jabłka i pokrój w drobną kosteczkę. Połącz wszystkie masy i dosyp żurawinę. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  5. Sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto wypiekło się równomiernie.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić niezawodny piernik bezglutenowy na święta! Jeszcze zdążysz! Doskonały piernik dojrzewający, idealny dla wszystkich smakoszy!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)