Piernik z jabłkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Kostka masła
- Pół szklanki cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki mieszanki piernikowej
- Szczypta soli
- Pół szklanki mleka
- 3 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
- 2 średnie jabłka typu Jonagold lub Kortland
Przygotowanie
- Mąkę dokładnie przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Roztop masło i dosyp przyprawę piernikową i sól.
- Dolej mleko, powidła śliwkowe oraz jajka, gdy tylko masa nieco przestygnie. Wsyp cukier. Odstaw na bok.
- Jabłka pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do masy. Połącz z mąką. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut do suchego patyczka.
Z dodatkiem orzechów
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Kostka masła
- 3 jajka
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka mielonego kardamonu
- Łyżeczka kakao
- Pół szklanki cukru
- 2 średnie jabłka
- Garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej dokładnie i dodaj cukier.
- W garnku lub rondelku roztop masło i dodaj powidła śliwkowe lub dżem. Podgrzej i po chwili włóż miód, dosyp przyprawy piernikowe, kakao oraz masę jajeczną.
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kosteczkę i połącz z posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
- Połącz wszystkie składniki i przełóż masę piernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut do suchego patyczka.
- W ten sposób przygotowany domowy piernik możesz przełożyć dodatkowo powidłami lub dżemem.
Jakie jabłka wybrać do piernika?
W zależności od upodobań, najlepiej sprawdzą się kontrastowe smaki. Kwaśne jabłka, zwłaszcza Antonówki, Szara Reneta lub Kortland świetnie sprawdzą się do zbalansowania słodkiego smaku. Jeżeli chcesz, aby w pierniku były wyraźniejsze, wystarczy pokroić je w dużą lub średnią kostkę. W przypadku, gdy chcemy, aby ciasto poprzez jego dodanie było wilgotne, wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach – wtedy będzie mniej wyczuwalne, a uzyskamy zamierzony efekt.
Upieczony na oleju
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżka kakao
- Łyżka mielonego cynamonu
- ¾ szklanki oleju
- Pół szklanki cukru
- Pół szklanki miodu
- Szczypta soli
- 2 średnie jabłka
- Garść posiekanej żurawiny
Przygotowanie
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej dokładnie. W rondelku wymieszaj olej razem z przyprawami do piernika, kakao, cukrem oraz dowolnym miodem.
- Dodaj powidła śliwkowe. Podgrzej i poczekaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj roztrzepane jajka po wystudzeniu masy.
- Obierz jabłka i pokrój w drobną kosteczkę. Połącz wszystkie masy i dosyp żurawinę. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto wypiekło się równomiernie.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić niezawodny piernik bezglutenowy na święta! Jeszcze zdążysz! Doskonały piernik dojrzewający, idealny dla wszystkich smakoszy!