Dodaj smaku swoim wypiekom! Zobacz, jak zrobić piernik na piwie w 3 odsłonach!

Marzysz o intensywnie pachnącym i efektownym pierniku na święta? Wykorzystaj nasze przepisy na ciasto na piwie w 3 różnych wersjach - na porterze, miodowym lub pszenicznym piwie!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu
piernik fot. Adobe Stock

Piernik na piwie porter

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru brązowego lub muscovado
  • Kostka masła
  • Łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • Łyżeczka mielonego kardamonu
  • Łyżeczka mielonego anyżu
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka piwa typu porter
  • Pół szklanki miodu

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  2. Przyprawy do piernika wymieszaj dokładnie razem z kakao. Masło rozpuść w rondelku  i dosyp mieszankę.
  3. Stopniowo dolej piwo oraz miód. Gotuj przez około 2-3 minuty do wyparowania alkoholu z masy.
  4. Ostudź i dodaj rozkłócone jajka. Mokre i suche składniki wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką.
  5. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Sprawdź za pomocą patyczka stopień wypieczenia.

Z dodatkiem piwa miodowego

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Kostka masła
  • 4 jajka
  • Szklanka cukru brązowego lub muscovado
  • Łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • Łyżeczka mielonego kardamonu
  • Łyżeczka mielonego anyżu
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka piwa miodowego

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  2. Przyprawy do piernika wymieszaj dokładnie razem z kakao. Masło rozpuść w rondelku  i dosyp mieszankę. Stopniowo dolej piwo.
  3. Gotuj przez około 2-3 minuty do wyparowania alkoholu z masy. Ostudź i dodaj rozkłócone jajka.
  4. Mokre i suche składniki wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką.
  5. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Sprawdź za pomocą patyczka stopień wypieczenia piernika.

Biszkoptowy na piwie pszenicznym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Łyżka oleju
  • 6 jajek
  • Pół szklanki cukru brązowego lub muscovado
  • Łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • Łyżeczka mielonego kardamonu
  • Łyżeczka mielonego anyżu
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka piwa pszenicznego

Przygotowanie

  1. Ubij białka jaj na sztywno z cukrem. Stopniowo dodaj żółtka.
  2. W osobnej misce wymieszaj przyprawy korzenne i kakao.
  3. Przesiej razem z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Do masy jajecznej stopniowo dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Dolej piwo, olej i wymieszaj.
  5. Masę piernikową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Sprawdź za pomocą patyczka, czy masa równomiernie się wypiekła.

Zobacz też:
Czym przełożyć piernik? Zobacz, jakie inne masy wykorzystać oprócz powideł! Zobacz, jak zrobić doskonały, wilgotny piernik z jabłkami! Wykorzystaj zapas jesiennych owoców!
 

Tagi: piernik
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)