Piernik na piwie porter
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru brązowego lub muscovado
- Kostka masła
- Łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- Łyżeczka mielonego kardamonu
- Łyżeczka mielonego anyżu
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szklanka piwa typu porter
- Pół szklanki miodu
Przygotowanie
- Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Przyprawy do piernika wymieszaj dokładnie razem z kakao. Masło rozpuść w rondelku i dosyp mieszankę.
- Stopniowo dolej piwo oraz miód. Gotuj przez około 2-3 minuty do wyparowania alkoholu z masy.
- Ostudź i dodaj rozkłócone jajka. Mokre i suche składniki wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Sprawdź za pomocą patyczka stopień wypieczenia.
Z dodatkiem piwa miodowego
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Kostka masła
- 4 jajka
- Szklanka cukru brązowego lub muscovado
- Łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- Łyżeczka mielonego kardamonu
- Łyżeczka mielonego anyżu
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szklanka piwa miodowego
Przygotowanie
- Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Przyprawy do piernika wymieszaj dokładnie razem z kakao. Masło rozpuść w rondelku i dosyp mieszankę. Stopniowo dolej piwo.
- Gotuj przez około 2-3 minuty do wyparowania alkoholu z masy. Ostudź i dodaj rozkłócone jajka.
- Mokre i suche składniki wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Sprawdź za pomocą patyczka stopień wypieczenia piernika.
Biszkoptowy na piwie pszenicznym
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- Łyżka oleju
- 6 jajek
- Pół szklanki cukru brązowego lub muscovado
- Łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- Łyżeczka mielonego kardamonu
- Łyżeczka mielonego anyżu
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szklanka piwa pszenicznego
Przygotowanie
- Ubij białka jaj na sztywno z cukrem. Stopniowo dodaj żółtka.
- W osobnej misce wymieszaj przyprawy korzenne i kakao.
- Przesiej razem z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Do masy jajecznej stopniowo dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Dolej piwo, olej i wymieszaj.
- Masę piernikową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Sprawdź za pomocą patyczka, czy masa równomiernie się wypiekła.
Zobacz też:
Czym przełożyć piernik? Zobacz, jakie inne masy wykorzystać oprócz powideł! Zobacz, jak zrobić doskonały, wilgotny piernik z jabłkami! Wykorzystaj zapas jesiennych owoców!