Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 g filetów białej ryby (np. dorsza),
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 1 cebula,
- 1 por (tylko biała część),
- 3 ziela angielskie,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- mały koncentrat pomidorowy (100 g),
- olej roślinny do smażenia (najlepiej rzepakowy),
- 100 ml ciepłej wody,
- pieprz i sól do smaku,
- odrobina mąki (do oprószenia ryby).
Przygotowanie:
Ryba po grecku to jedna z 12 wigilijnych potraw przygotowywana z białej ryby (najlepiej dorsza, morszczuka, mintaja), kilku prostych warzyw oraz przypraw, które znajdziemy niemal w każdej kuchni.
Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. To idealna potrawa na świąteczny stół!
- Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją na odpowiednie porcje, oprósz solą i pieprzem.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż posiekaną cebulę z porem.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do podsmażonych warzyw. Smaż 2-3 minuty.
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z 100 ml ciepłej wody i dodaj do warzyw.
- Przypraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, bazylią, oregano i słodką papryką.
- Przykryj i duś na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną.
- Rybę obtocz w mące i usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
- Wyłóż rybę na półmisek i przykryj uduszonymi warzywami.
Więcej przepisów na wigilijne dania:
Jak zrobić bigos wigilijny?
Przepis na wigilijną zupę grzybową