Ryba po grecku - najlepszy przepis

Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
Małgorzata Machnicka / 15.11.2019 07:58
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba po grecku - najlepszy przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g filetów białej ryby (np. dorsza),
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 1 cebula,
  • 1 por (tylko biała część),
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • mały koncentrat pomidorowy (100 g),
  • olej roślinny do smażenia (najlepiej rzepakowy),
  • 100 ml ciepłej wody,
  • pieprz i sól do smaku,
  • odrobina mąki (do oprószenia ryby).
Przygotowanie:

Ryba po grecku to jedna z 12 wigilijnych potraw przygotowywana z białej ryby (najlepiej dorsza, morszczuka, mintaja), kilku prostych warzyw oraz przypraw, które znajdziemy niemal w każdej kuchni.

Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. To idealna potrawa na świąteczny stół!

  1. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją na odpowiednie porcje, oprósz solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż posiekaną cebulę z porem. 
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do podsmażonych warzyw. Smaż 2-3 minuty.
  4. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z 100 ml ciepłej wody i dodaj do warzyw.
  5. Przypraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, bazylią, oregano i słodką papryką. 
  6. Przykryj i duś na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną
  7. Rybę obtocz w mące i usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
  8. Wyłóż rybę na półmisek i przykryj uduszonymi warzywami. 

Więcej przepisów na wigilijne dania:
Jak zrobić bigos wigilijny?
Przepis na wigilijną zupę grzybową

DRUKUJ PRZEPIS