ryba na Wigilię fot. Adobe Stock, Daria Mladenovic

43 pomysły na rybę na Wigilię. Oto najpyszniejsze przepisy na dania z ryb

Ryba na Wigilię to nie tylko tradycyjny karp smażony czy ryba po grecku. Dania z ryb są jednymi z najważniejszych na świątecznym stole - zobacz nasz przepis na karpia z rodzynkami, rybę na słodko Magdy Gessler, śledzia z owocami i wiele innych.
Weronika Kwaśniak / 15.11.2021 11:36
ryba na Wigilię fot. Adobe Stock, Daria Mladenovic

Ryby to podstawa świątecznej kuchni i jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. W każdym domu na stole pojawia się karp i śledź pod różnymi postaciami. Może właśnie w tym roku przygotujesz go inaczej niż zwykle? W tej książce kucharskiej znajdziesz nie tylko nietypowe propozycje ryb na Wigilię. Nie brakuje również ponadczasowych klasyków - np. ryby po grecku, karpia w galarecie czy smażonych ryb.

Ryba z piekarnika na Wigilię

Składniki:

  • 1 kg ulubionego filetu rybnego, np. z miruny, dorsza,
  • 2 cytryny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 3 łyżki musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno. 
  3. Z jednej cytryny wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wysmaruj olejem.
  5. W miseczce zmieszaj bulion z sokiem z cytryny, musztardą, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Na blaszce ułóż przyprawione filety rybne, polej je przygotowaną zalewą.
  7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. Pieczoną rybę na Wigilię serwuj z ziemniakami.

ryba na Wigilię z piekarnika
fot. Ryba na Wigilię z piekarnika/Adobe Stock, Daniel Vincek

Zobacz więcej przepisów na rybę na Wigilię:

Sałatka śledziowa na święta. Przepis z jabłkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa na święta. Przepis z jabłkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa na święta jest szybka w przygotowaniu, a dodatek świeżego ogórka oraz jabłka dodaje jej orzeźwienia. Śledziowa sałatka na Wigilię to hit bożonarodzeniowego stołu.
Ryba po japońsku na Boże Narodzenie
Ryba po japońsku na Boże Narodzenie
Ryba po japońsku dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Na świąteczną rybę po japońsku wykorzystaj filety rybne bez skóry i ości - najlepsze będą te z mintaja.
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler z dodatkiem masła i pietruszki to wyborne dania na świąteczną kolację. Ich przygotowanie zajmie ci około 60 minut.
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Przygotowywana jest z dodatkiem liści laurowych, czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Zupa ryba Magdy Gessler - przepis na pyszną i sycącą zupę
Zupa ryba Magdy Gessler - przepis na pyszną i sycącą zupę
Zupa rybna Magdy Gessler doprawiona jest koncentratem pomidorowym i śmietanką kremówką. Jej przygotowanie zajmie ci około godziny.
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku
Świąteczna ryba po grecku to filet z ryby (np. 0,5 kg dorsza), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler, 2 cebule, 1 por i przyprawy.
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie
Masz ochotę na niestandardową rybę po grecku? Według tego przepisu podstawą dania jest dorsz, ale pierwsze skrzypce grają w nim warzywa! Sprawdź!
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!
Karp na słodko - Magda Gessler poleca
Karp na słodko - Magda Gessler poleca
Karp na słodko to naprawdę oryginalny przepis na świątecznego karpia!
Ryba po grecku - przepis składniki i przygotowanie
Ryba po grecku - przepis składniki i przygotowanie
Wbrew swojej nazwie ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji!
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Świąteczne pierogi w nietypowej odsłonie!
Zupa rybna - przepis video
Zupa rybna - przepis video
Zupa rybna po tajsku z pewnością ci posmakuje: przygotuj filet z dorsza i łososia oraz kilka innych składników!
Jak przyrządzić okonie - przepis na nietypowe danie z ryb
Jak przyrządzić okonie - przepis na nietypowe danie z ryb
Nietypowe danie rybne z... pęczotto!
Sałatka Rosolli ze śledzi - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka Rosolli ze śledzi - przepis składniki i przygotowanie
Z jabłkami, ziemniakami, marchewką i burakami - przepis prosto z Finlandii!
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Klasyka w nietypowej odsłonie!
Śledź z marynowaną cebulą - przepis składniki i przygotowanie
Śledź z marynowaną cebulą - przepis składniki i przygotowanie
Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole!
Biszkopt z ryby - przepis składniki i przygotowanie
Biszkopt z ryby - przepis składniki i przygotowanie
Elegancka przystawka, idealna na święta!
Ryba w papilotach - przepis Ani Starmach
Ryba w papilotach - przepis Ani Starmach
Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie pstrąg.
Ryba pieczona
Ryba pieczona
Dzięki przyprawom to danie zyskuje ostry i korzenny, ale jednocześnie nieco słodki smak.
Śledzie z papryką
Śledzie z papryką
Śledzie są na świątecznym stole niezastąpione - może w formie maleńkiej przekąski?
Karp z rodzynkami i winem
Karp z rodzynkami i winem
Tak samo jak karpia możesz przyrządzić też np. leszcza.
Magda Gessler poleca - ryba w cieście
Magda Gessler poleca - ryba w cieście
Ciekawa inspiracja na świąteczne danie - ryba zapiekana w pysznym cieście!
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Świąteczne potrawy świetnie smakują również w nietypowej odsłonie - sprawdź propozycję Magdy Gessler.
Magda Gessler poleca - ryba na słodko
Magda Gessler poleca - ryba na słodko
Tradycyjny przepis na rybę - idealna na świąteczny stół! Karp z bakaliami na słodko.
Karp zapiekany
Karp zapiekany
Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia - ciekawą alternatywą jest karp zapiekany w serze.
Pstrąg na warzywach - przepis
Pstrąg na warzywach - przepis
Pstrąg na warzywach jest soczysty, delikatny i lekkostrawny. Podany z sosem cytrynowym i pieczonymi ziemniakami smakuje doskonale! Zobacz sama!
Pstrąg gotowany na parze
Pstrąg gotowany na parze
Delikatny, lekkostrawny, zdrowy!
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Wigilia bez świątecznego karpia straciłaby wiele ze swojego uroku. Zobacz przepis na tę tradycyjną rybę.
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami koniecznie musi pojawić się na Twoim wigilijnym stole.