Jak zrobić zalewę octową do karpia i jak prawidłowo zamarynować rybę? Kluczem jest wybór dobrej jakości karpia - musi on być świeży i bardzo dokładnie wypatroszony. Możesz przygotować go w wersji klasycznej, z warzywami albo zamarynować karpia wcześniej lekko podpieczonego w piekarniku. We wszystkich tych wersjach będzie smakować doskonale.
Spis treści:
Karp w zalewie octowej do słoika
Najprostszy, klasyczny karp w zalewie octowej sprawdza się jako sałatka i dodatek do dania głównego, a także jako samodzielna, lekka przekąska. To nie tylko pyszna ryba na Wigilię, ale także na inne okoliczności, takie jak niezobowiązujące spotkania z rodziną czy znajomymi.
Składniki:
- 2 duże filety z karpia,
- 4 szklanki wody,
- szklanka octu,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka pieprzu,
- plastry cytryny.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
- Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
- Przełóż do słoiczka rybę i zalej ciepłą zalewą.
- Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
- Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu. Tak przygotowany może być jednym z głównych 12 dań wigilijnych.
fot. Klasyczny karp w zalewie octowej/Adobe Stock, JackF
Karp w zalewie z warzywami
Karpia w zalewie octowej możesz przygotować także w wersji z warzywami. Będzie to idealny element dania głównego - podaj go z ziemniaczanym purée i wykorzystaj jako pomysł na bożonarodzeniowe danie.
Składniki:
- 2 duże filety z karpia,
- 4 szklanki wody,
- szklanka octu,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka pieprzu,
- średnia cebula,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- średnia marchewka,
- średnia pietruszka,
- kilka pieczarek.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
- Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
- Warzywa pokrój w cienkie paseczki i podduś na patelni, aby wszystko się lekko rozpadło.
- Przełóż do słoiczka rybę, warzywa i zalej ciepłą zalewą.
- Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
- Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.
fot. Karp w zalewie octowej/Adobe Stock, catalineremia
Karp zapiekany w zalewie octowej
Możesz także lekko podpiec karpia, a dopiero później przygotować do niego zalewę. W ten sposób powstanie ciekawy pomysł na wigilijnego karpia, a dodatkowo pyszna rybna przekąska na kolejne dni świąt.
Składniki:
- 2 duże filety z karpia,
- 4 szklanki wody,
- szklanka octu,
- 60 g masła,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka pieprzu,
- plastry cytryny,
- 3 łyżki mąki,
- jajko.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
- Przełóż do rozkłóconego jajka i obtocz dokładnie w mące.
- Tak przygotowanego karpia włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie dodaj masło pokrojone w małe kostki.
- Włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-25 minut.
- Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
- Przełóż do słoiczka upieczoną rybę i zalej ciepłą zalewą. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
- Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.
fot. Zapiekany karp w zalewie octowej/Adobe Stock, yaroshenko
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.12.2018.
Zobacz także inne pomysły na karpia oraz przetwory z zalewą octową: