Jesteś fanką marynowanych ryb? Przygotuj karpia w zalewie octowej, który na stałe zagości w twoim menu!

Wykorzystaj już dziś doskonały przezpis na marynowanego karpia w occie, by cieszyć się najlepszym smakiem na Boże Narodzenie!
Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
karp w zalewie octowej fot. Adobe Stock

Karp w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia
  • 4 szklanki wody
  • Szklanka octu
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ziarenka pieprzu
  • Plastry cytryny

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj zalewę octową zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  3. Przełóż do słoiczka rybę i zalej ciepłą zalewą.
  4. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  5. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu. Tak przygotowany może być jednym z głównych 12 dań wigilijnych.

W wersji z warzywami

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia
  • 4 szklanki wody
  • Szklanka octu
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ziarenka pieprzu
  • Średnia marchewka
  • Średnia pietruszka
  • Kilka pieczarek

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj zalewę octową zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.  
  3. Warzywa pokrój w cienkie paseczki i zawiń w rybę.
  4. Przełóż do słoiczka rybę i zalej ciepłą zalewą.
  5. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  6. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.

Zapiekany w zalewie

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia
  • 4 szklanki wody
  • Szklanka octu
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ziarenka pieprzu
  • Plastry cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • jajko

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przełóż do rozkłóconego jajka i obtocz dokładnie w mące. Smaż na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) przez około 2 minuty z każdej strony.
  3. Przygotuj zalewę octową zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  4. Przełóż do słoiczka rybę i zalej ciepłą zalewą. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  5. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.
  6. W przypadku pieczonego karpia możesz eksperymentować z mąką gryczaną, kokosową, a nawet jaglaną.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałego pieczonego karpia na maśle i nie tylko! Niezwykły i aromatyczny karp po staropolsku! Zobacz najlepszy przepis!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)