Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko

karp w zalewie octowej do słoika fot. Adobe Stock, Dar1930
Aby przygotować pysznego karpia w zalewie octowej, nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy dobrej jakości ryba oraz odpowiednio przygotowana zalewa octowa. Jak dobrze zamarynować karpia, aby był pyszny i sprawdził się nie tylko na święta, ale także na inne okazje? Zobacz te 3 przepisy.
Sylwia Kazimierczuk / 21.12.2022 14:30
karp w zalewie octowej do słoika fot. Adobe Stock, Dar1930

Jak zrobić zalewę octową do karpia i jak prawidłowo zamarynować rybę? Kluczem jest wybór dobrej jakości karpia - musi on być świeży i bardzo dokładnie wypatroszony. Możesz przygotować go w wersji klasycznej, z warzywami albo zamarynować karpia wcześniej lekko podpieczonego w piekarniku. We wszystkich tych wersjach będzie smakować doskonale.

Spis treści:

  1. Karp w zalewie octowej
  2. Karp w zalewie octowej z warzywami
  3. Pieczony karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej do słoika

Najprostszy, klasyczny karp w zalewie octowej sprawdza się jako sałatka i dodatek do dania głównego, a także jako samodzielna, lekka przekąska. To nie tylko pyszna ryba na Wigilię, ale także na inne okoliczności, takie jak niezobowiązujące spotkania z rodziną czy znajomymi.

Skła​dniki:

  • 2 duże filety z karpia,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  3. Przełóż do słoiczka rybę i zalej ciepłą zalewą.
  4. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  5. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu. Tak przygotowany może być jednym z głównych 12 dań wigilijnych.

karp w occie w słoiku

fot. Klasyczny karp w zalewie octowej/Adobe Stock, JackF

Karp w zalewie z warzywami

Karpia w zalewie octowej możesz przygotować także w wersji z warzywami. Będzie to idealny element dania głównego - podaj go z ziemniaczanym purée i wykorzystaj jako pomysł na bożonarodzeniowe danie.

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • średnia cebula,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • średnia marchewka,
  • średnia pietruszka,
  • kilka pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.  
  3. Warzywa pokrój w cienkie paseczki i podduś na patelni, aby wszystko się lekko rozpadło.
  4. Przełóż do słoiczka rybę, warzywa i zalej ciepłą zalewą.
  5. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  6. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.

karp w zalewie octowej z warzywami

fot. Karp w zalewie octowej/Adobe Stock, catalineremia

Karp zapiekany w zalewie octowej

Możesz także lekko podpiec karpia, a dopiero później przygotować do niego zalewę. W ten sposób powstanie ciekawy pomysł na wigilijnego karpia, a dodatkowo pyszna rybna przekąska na kolejne dni świąt.

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • 60 g masła,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • plastry cytryny,
  • 3 łyżki mąki,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść filety z karpia i przełóż na bok. Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przełóż do rozkłóconego jajka i obtocz dokładnie w mące.
  3. Tak przygotowanego karpia włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie dodaj masło pokrojone w małe kostki.
  4. Włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-25 minut.
  5. Przygotuj zalewę octową, zagotowując wodę i dolewając ocet oraz przyprawy: cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz plasterki cytryny.
  6. Przełóż do słoiczka upieczoną rybę i zalej ciepłą zalewą. Dokładnie zakręć i trzymaj w lodówce przynajmniej przez 3 dni.
  7. Najlepszy efekt uzyskasz po tygodniu.

pieczony karp w zalewie octowej

fot. Zapiekany karp w zalewie octowej/Adobe Stock, yaroshenko

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.12.2018.

Zobacz także inne pomysły na karpia oraz przetwory z zalewą octową:

Marynowane prawdziwki: 3 pomysły na borowiki w klasycznej zalewie, z cebulą i w occie
Marynowane prawdziwki: 3 pomysły na borowiki w klasycznej zalewie, z cebulą i w occie
Szukasz przepisów na marynowane prawdziwki? Sprawdź koniecznie te trzy pomysły na grzyby w zalewie – klasycznej, z cebulą i w occie. Jesień to czas, kiedy lasy obfitują w grzyby, a wśród nich królują prawdziwki – wyjątkowo aromatyczne i cenione w kuchni. Dowiedz się, jak marynować grzyby, by zachować ich smak na dłużej.
Bób kiszony, a może marynowany w zalewie octowej? O to pyszne pomysły na przetwory z bobu do słoików
Bób kiszony, a może marynowany w zalewie octowej? O to pyszne pomysły na przetwory z bobu do słoików
Przetwory z bobu to prawdziwa gratka, choć nieczęsto po nie sięgamy. Tymczasem to świetny sposób, aby zachować smak bobu na dłużej i cieszyć się nim nie tylko w sezonie letnim, ale także jesienią oraz zimą. Zobacz, jak możesz zrobić pyszne przetwory z bobu i wyciągnąć je z szafki o każdej porze roku.
Jak zrobić zalewę octową do ogórków, grzybów i ryb? Oto najlepsze przepisy na zalewę octową
Jak zrobić zalewę octową do ogórków, grzybów i ryb? Oto najlepsze przepisy na zalewę octową
Jak zrobić zalewę octową? To zależy, do czego chcesz ją wykorzystać. Zalewa octowa do ryb powinna być przygotowana według proporcji 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody. Z kolei uniwersalna zalewa octowa do grzybów to 1 szklanka octu na 2 szklanki wody. Zalewa octowa do ogórków to 1 szklanka octu na 4 szklanki wody.
Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko
Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko
Aby przygotować pysznego karpia w zalewie octowej, nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy dobrej jakości ryba oraz odpowiednio przygotowana zalewa octowa. Jak dobrze zamarynować karpia, aby był pyszny i sprawdził się nie tylko na święta, ale także na inne okazje? Zobacz te 3 przepisy.
Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi
Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi
Idealna zalewa do śledzi powinna być kwaskowata, ale łagodna. Dzięki temu marynowane w niej śledzie będą smakować każdemu. Przygotujesz ją na bazie octu z dodatkiem cebuli oraz aromatycznych przypraw, które możesz dowolnie modyfikować. Świąteczny smak śledzi w zalewie podkreśli np. szczypta kardamlonu.
Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Słoiki na zimę to popularna praktyka, aby zatrzymać ulubione smaki na długi czas. Możesz połączyć z octową zalewą niemal wszystko, w tym także małe pomodorki - koktajlowe, truskawkowe, etc. Będą idealnie pasować do dań obiadowych i sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Zobacz, jak zrobić pomidorki w zalewie.
Pomysły na dorsza w zalewie octowej: znasz te przepisy?
Pomysły na dorsza w zalewie octowej: znasz te przepisy?
Dorsz w zalewie octowej to danie łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy filety obtoczyć w panierce, usmażyć - i już można je wkładać do aromatycznej marynaty. Z wielu pomysłów na dorsza w occie polecamy wam klasyczną wersję z klarowną marynatą oraz dorsza w zalewie octowo-pomidorowej.
Zalewa octowa do ryby - jak ją zrobić?
Zalewa octowa do ryby - jak ją zrobić?
Zalewa octowa do ryby jest niezwykle szybka i prosta do zrobienia. Nie żałuj przypraw, a danie nabierze mocy i charakteru.

Redakcja poleca

REKLAMA