Przepis na pierogi ruskie z boczkiem
Składniki:
Na farsz do pierogów ruskich:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
- 25 dag twarogu,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła.
Na ciasto do pierogów ruskich:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu do pierogów. Cebulę posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
- Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek.
- Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Teraz przygotuj ciasto do pierogów. Na stolnicę wysyp mąkę.
- W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem.
- Wyrób gładkie i elastyczne ciasto na pierogi (jeśli trzeba, dolej więcej wody).
- Zawiń w folię i odstaw na 15 minut.
- Po upływie kwadransa, rozwałkuj cienko ciasto.
- Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zlepiaj pierogi.
- Pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wyjmij ostrożnie.
Przepis na pierogi ruskie podpiekane w piekarniku
Składniki:
Na ciasto do pierogów ruskich:
- 2 szklanki mąki,
- szklanka ciepłej osolonej wody.
Na farsz do pierogów ruskich:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków,
- 25 dag twarogu,
- cebula,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
- Ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez prasę.
- Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Teraz przygotuj ciasto na pierogi ruskie: mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką.
- Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wykrawaj krążki.
- Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
- Pierogi ruskie wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
- Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
- Pierogi ruskie podpiecz w piekarniku - wystarczy dosłownie kilka minut w wysokiej temperaturze.
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi z mięsem
Pierogi z serem
Pierogi z truskawkami
Pierogi z kaszą gryczaną