pierogi ruskie fot. Adobe Stock

Pierogi ruskie - 2 przepisy na klasyk kuchni polskiej

Pierogi ruskie mogą zyskać pikantniejszy smak, jeśli do farszu dodasz dużo pieprzu oraz ostrą paprykę. W łagodniejszej wersji, polej je z wierzchu sosem śmietanowo-serowym.
Weronika Kwaśniak / 15.01.2020 03:57
pierogi ruskie fot. Adobe Stock

Przepis na pierogi ruskie z boczkiem

Składniki:

Na farsz do pierogów ruskich:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag twarogu,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła.

Na ciasto do pierogów ruskich:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania farszu do pierogów. Cebulę posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
  2. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek.
  3. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Teraz przygotuj ciasto do pierogów. Na stolnicę wysyp mąkę.
  5. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem.
  6. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto na pierogi (jeśli trzeba, dolej więcej wody).
  7. Zawiń w folię i odstaw na 15 minut.
  8. Po upływie kwadransa, rozwałkuj cienko ciasto.
  9. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zlepiaj pierogi.
  10. Pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wyjmij ostrożnie.

Przepis na pierogi ruskie podpiekane w piekarniku

Składniki:

Na ciasto do pierogów ruskich:

  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej osolonej wody.

Na farsz do pierogów ruskich:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag twarogu,
  • cebula,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
  2. Ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez prasę.
  3. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Teraz przygotuj ciasto na pierogi ruskie: mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką.
  5. Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wykrawaj krążki.
  6. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
  7. Pierogi ruskie wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
  8. Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
  9. Pierogi ruskie podpiecz w piekarniku - wystarczy dosłownie kilka minut w wysokiej temperaturze.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi z mięsem
Pierogi z serem
Pierogi z truskawkami
Pierogi z kaszą gryczaną