Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis

Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Małgorzata Machnicka / 15.11.2019 12:29
DRUKUJ PRZEPIS
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 liści laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

To jedna z najważniejszych wigilijnych potraw, warto więc poświęcić nieco więcej uwagi na jej przygotowanie. Bigos wigilijny, czyli inaczej kapusta wigilijna różni się od typowego bigosu - to danie postne, więc nie zawiera żadnego mięsa

Warto pamiętać, że bigos można zrobić kilka dni wcześniej, podobnie jak barszcz czerwony - tego typu dania uwielbiają odgrzewanie. Są nie tylko smaczniejsze, ale również pozwalają zaoszczędzić w przeddzień świąt sporo czasu (i stresu). 

  1. Suszone grzyby zalej letnią wodą i odstaw na godzinę (wody po grzybach nie wylewaj). Odsącz i pokrój w paski.
  2. Posiekaj kapustę (sprawdź jej smak - jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją chłodną wodą) włóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem z grzybów. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż do miękkości (około 60 minut).
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i podgrzewaj mieszając aż zrobi się zasmażka.
  4. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na pozostałej łyżce masła. Dodaj do kapusty wraz z grzybami i zasmażką. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kolejne 30 minut.

Więcej przepisów na wigilijne dania:
Jak zrobić kutię wigilijną?
Przepis na karpia w galarecie

DRUKUJ PRZEPIS