Składniki:
- 500 g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj)
- 500 g marchewek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
- 2 pietruszki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1 mięsista czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych
- 1-2 cebule, obrane i posiekane
- 1 por (bez pióropusza), drobno pokrojony
- 6-7 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 250 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 200 ml krojonych pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4-5 listków laurowych
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 garści rodzynek
- 1 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 cm imbiru, obranego i drobno utartego
- szczypta cukru trzcinowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- olej z pestek winogron i mąka do smażenia
Przygotowanie:
W grudniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - przepis na rybę po grecku!
- Filety oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i usmaż z obu stron.
- Wyłóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Paprykę bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj.
- W szerokim rondlu o grubym dnie podsmaż na oleju cebulę, czosnek i pory, a gdy będą rumiane, wrzuć marchewkę i pietruszkę.
- Przesmaż, często mieszając.
- Następnie dodaj pozostałe składniki i duś tak długo, aż warzywa będą miękkie.
- Na końcu dopraw do smaku.
- Do gotowych warzyw dodaj usmażone kawałki ryby i całość wymieszaj.
Więcej wigilijnych przepisów Agnieszki Maciąg znajdziecie w grudniowym numerze Urody Życia, luksusowego magazynu dla kobiet.