Jak zrobić kompot ze śliwek? Gotuj węgierki lub renklody w wodzie.

kompot śliwkowy fot. Adobe Stock
Kompot ze śliwek doskonale gasi pragnienie w letnie dni. Jest świetną alternatywą dla słodzonych napojów gazowanych.
Sylwia Kazimierczuk / 16.09.2019 14:52
kompot śliwkowy fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Kompot ze śliwek
  2. Z mirabelek
  3. Rozgrzewający z kardamonem
  4. Na zimę

Kompot ze śliwek

Składniki:

  • 2 kilogramy śliwek,
  • 1,5 litra wody przegotowanej,
  • pół szklanki cukru,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie wymyj i w razie konieczności wyszoruj szczoteczką. Przepołów i wyciągnij pestki.
  2. Nie jest to konieczne, ale przydatne, jeżeli będziesz planowała wykorzystać je jako mus lub dodatek do tortów.
  3. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj cynamon i cukier.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  5. Przelej płyn przez sitko, a owoce zmiksuj i dodaj np. do owsianki.


Z mirabelek

Składniki:

  • 2 kilogramy mirabelek,
  • 1,5 litra wody przegotowanej,
  • laska cynamonu,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie

  1. Wypestkuj śliwki i dokładnie umyj. Pamiętaj, aby nie zbierać mirabelek niedaleko ruchliwej ulicy – w ich miąższu może znajdować się spora ilość metali ciężkich.
  2. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj cynamon i anyż.
  3. W przypadku tego ostatniego ilość dopasuj według gustu.
  4. Jest intensywną przyprawą, która może zdominować wywar.
  5. Zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  6. Przelej przez sitko lub zlej do dzbanka razem z owocami. Możesz je wykorzystać do dekoracji czekoladowego tortu.

Rozgrzewający z kardamonem

Składniki:

  • 2 kilogramy renklody,
  • 1,5 litra wody przegotowanej,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • laska wanilii,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie

  1. Wymyj i wyszoruj renklody. Jeżeli pojedyncze sztuki są obite i miejscami brązowe nie musisz ich wyrzucać.
  2. Tylko w przypadku, gdy pojawi się ryzyko wystąpienia pleśni.
  3. Przełóż do garnka i zalej wodą. Wsyp cukier i dopraw kardamonem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
  4. Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Kompot jest kleisty w konsystencji – przypomina kisiel.
  5. Jeżeli chcesz, aby był rzadszy, wystarczy dolać wody lub soku.

Kompot śliwkowy
fot. Adobe Stock

Na zimę

Składniki:

  • 2 kilogramy mieszanych śliwek,
  • 2 laski cynamonu,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie

  1. Przygotuj 3 duże słoiki. Dokładnie wyparz i wyczyść.
  2. Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Renklody, węgierki, mirabelki lub inne odmiany wymieszaj i dokładnie umyj.
  3. Wypestkuj i przełóż do garnka. Zalej wodą i dodaj cynamon i kardamon. Zasyp cukrem.
  4. Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Jeżeli chcesz, aby miał intensywniejszy smak, pozostaw owoce w ciepłym wywarze kolejne 30 minut.
  5. Przelej do słoików i dokładnie zakręć. Przełóż do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką.
  6. Gotuj przez 15 minut. Wyłóż na blat do góry dnem. 

Zobacz też:
Doskonały przepis na powidła śliwkowe Przepis na marynowane śliwki w occie

Redakcja poleca

REKLAMA