Spis treści
Kompot ze śliwek
Składniki:
- 2 kilogramy śliwek,
- 1,5 litra wody przegotowanej,
- pół szklanki cukru,
- laska cynamonu.
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie wymyj i w razie konieczności wyszoruj szczoteczką. Przepołów i wyciągnij pestki.
- Nie jest to konieczne, ale przydatne, jeżeli będziesz planowała wykorzystać je jako mus lub dodatek do tortów.
- Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj cynamon i cukier.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Przelej płyn przez sitko, a owoce zmiksuj i dodaj np. do owsianki.
Z mirabelek
Składniki:
- 2 kilogramy mirabelek,
- 1,5 litra wody przegotowanej,
- laska cynamonu,
- 3 gwiazdki anyżu,
- pół szklanki cukru.
Przygotowanie
- Wypestkuj śliwki i dokładnie umyj. Pamiętaj, aby nie zbierać mirabelek niedaleko ruchliwej ulicy – w ich miąższu może znajdować się spora ilość metali ciężkich.
- Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj cynamon i anyż.
- W przypadku tego ostatniego ilość dopasuj według gustu.
- Jest intensywną przyprawą, która może zdominować wywar.
- Zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Przelej przez sitko lub zlej do dzbanka razem z owocami. Możesz je wykorzystać do dekoracji czekoladowego tortu.
Rozgrzewający z kardamonem
Składniki:
- 2 kilogramy renklody,
- 1,5 litra wody przegotowanej,
- kilka ziaren kardamonu,
- laska wanilii,
- pół szklanki cukru.
Przygotowanie
- Wymyj i wyszoruj renklody. Jeżeli pojedyncze sztuki są obite i miejscami brązowe nie musisz ich wyrzucać.
- Tylko w przypadku, gdy pojawi się ryzyko wystąpienia pleśni.
- Przełóż do garnka i zalej wodą. Wsyp cukier i dopraw kardamonem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
- Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Kompot jest kleisty w konsystencji – przypomina kisiel.
- Jeżeli chcesz, aby był rzadszy, wystarczy dolać wody lub soku.
fot. Adobe Stock
Na zimę
Składniki:
- 2 kilogramy mieszanych śliwek,
- 2 laski cynamonu,
- kilka ziaren kardamonu,
- pół szklanki cukru.
Przygotowanie
- Przygotuj 3 duże słoiki. Dokładnie wyparz i wyczyść.
- Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Renklody, węgierki, mirabelki lub inne odmiany wymieszaj i dokładnie umyj.
- Wypestkuj i przełóż do garnka. Zalej wodą i dodaj cynamon i kardamon. Zasyp cukrem.
- Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Jeżeli chcesz, aby miał intensywniejszy smak, pozostaw owoce w ciepłym wywarze kolejne 30 minut.
- Przelej do słoików i dokładnie zakręć. Przełóż do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką.
-
Gotuj przez 15 minut. Wyłóż na blat do góry dnem.
Zobacz też:
Doskonały przepis na powidła śliwkowe Przepis na marynowane śliwki w occie