Karp w galarecie - prosty przepis fot. Fotolia

Karp w galarecie - łatwy przepis na smacznego karpia!

Poznaj nasz przepis na smacznego karpia w galarecie!
Weronika Kwaśniak / 10.12.2019 19:51
Karp w galarecie - prosty przepis fot. Fotolia

Przepisów na rybę wigilijną jest prawdopodobnie tyle, ile jest pań domu przygotowujących kolację bożonarodzeniową. Mamy przecież do wyboru śledzie w oleju, rybę po grecku, rybę pieczoną czy w maśle. Możemy zatem do woli rozpieszczać swoje podniebienia.



Jednak jeśli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na stole wigilijnym, to musi to być oczywiście karp. Ta jedyna w swoim rodzaju potrawa wigilijna jest jednym z najbardziej wyczekiwanych hitów bożonarodzeniowych. Jak zatem przyrządzić karpia w galarecie? Oto przepis!

Przygotowanie: 45 min 
Porcja:  310 kcal

Składniki na 4 porcje karpia w galarecie:

  • sprawiony karp (ok. 1 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • 2 białka
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • koperek, zielony groszek do dekoracji


Pierniczki - przepis

Sposób wykonania karpia w galarecie:

  1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyść, włóż do garnka, posól, dodaj odrobinę cukru i ugotuj wywar.
  2. Dodaj do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
  3. Następnie do wywaru ostrożnie włóż dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotuj 15–20 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
  4. Wywar przecedź. Marchewki z wywaru pokrój, wykorzystaj do dekoracji potrawy. 
  5. Żelatynę rozmocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj do wywaru, dolej lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje. Znów przecedź.
  6. Na dno półmiska nalej trochę wywaru.
  7. Pozostaw w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułóż warstwę warzyw i ryby. Udekoruj. Zalej pozostałym wywarem.
  8. Wstaw do lodówki i pozostaw do zastygnięcia.

Ciasta na Boże Narodzenie

Przepis z "Pani domu"

Zobacz inne świąteczne przepisy:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)